Белгиец спечели 14-ия етап, Томас Фьоклер запази жълтата фланелка

снимка: БТА

Белгиецът Йеле Венендерт спечели 14-ия етап на колоездацната Обиколка на Франция, а представителят на домакините Томас Фьоклер направи ново силно каране в Пиринеите и запази жълтата фланелка на лидер в състезанието, информира БТА.


Венендерт пресече пръв финалната линия на 168,5-километровата дистанция за 5:13,25 часа в един от най-тежките планински етапи в Тура. Олимпийският шампион Самуел Санчес (Испания), който в петък триумфира в 12-ия етап, остана втори на 21 секунди зад победителя. В групата на преследвачите зад Венендерт и Санчес бяха всички фаворити - Фьоклер, братята Франк и Анди Шлек (Люксембург), Кадел Евънс (Австралия), Иван Басо (Италия) и Алберто Контадор (Испания).


Анди Шлек атакува в последните метри и завърши трети на 46 секунди зад Венендерт. Той обаче успя да съкрати само 2 секунди от аванса на основните си конкуренти за крайната победа. Фьоклер продължава да води в генералното класиране с време 61:04,10 часа.


Той запази аванса си от 1,49 минути пред Франк Шлек и от 2,06 минути пред Евънс (Австралия). Анди Шлек е четвърти на 2,15 минути, Басо е пети на 3,16 минути, Санчес е шести на 3,44 минути, а защитаващият титлата си Контадор изостава на седма позиция на 4 минути зад лидера.