Ферер донесе историческа победа на Испания над САЩ за Купа Дейвис

снимка: БТА

Испанецът Давид Ферер преодоля съпротивата на американеца Марди Фиш и класира отбора си за полуфиналите на купа "Дейвис".

 

Шампионите от 2007 и 2008 година, които играха без Рафаел Надал на закрития корт в САЩ, елиминираха предсрочно съперника си с 3:1 и ще бъдат домакини на Франция. В другия полуфинал през месец септември Сърбия ще приеме Аржентина.

 

Поставеният под номер 6 в световната ранглиста победи трудно Фиш със 7:5, 7:6(3), 5:7, 7:6(5), с което отложи последния мач между Анди Родик и Фелисиано Лопес. Последният даде начало на испанската победна серия в петък, когато също победи Фиш в 5-сетова драма, която продължи четири часа.

 

След това Ферер донесе нужното спокойствие в испанския лагер с чиста победа над Родик. Близнаците Боб и Майк Брайън съживиха надеждите на американците в събота, когато победиха Фернандо Вердаско и Марсел Гранолес, но 16-хилядната публика остана разочарована от решителния успех на Ферер срещу Фиш.

 

Фиш, който в момента заема рекордното за себе си осмо място в ранглистата на АТП, поведе в първия сет след пробив в осмия гейм, но загуби своето подаване в два поредни гейма и позволи на Ферер да спечели. Във втория сет американецът пропусна да реализира цели седем разигравания за пробив в три поредни гейма при подаване на Ферер, след което успя да спаси пет топки за сета и достигна до тайбрек.

 

В него обаче отпочиналият испанец допусна загуба в едва три разигравания. Третият сет се разви без пробиви, като и двамата успяха да спасят сервиса си при изоставане от 0:40 в точките. Фиш обаче се оказа по-свеж в края на сета и спечели втората от общо 16 възможности за пробив в мача, с което намали резултата в сетовете със 7:5 във втория. Двамата си размениха по един пробив в последния четвърти сет, но две лоши отигравания от форхенд на Фиш позволиха на испанеца да се откъсне с пробив в деветия гейм. Ферер обаче направи непростима грешка с двоен удар в мрежата от сервис, което доведе сета до тайбрек. В него Фиш подаваше при разиграване за мача за Ферер, но нервите на американеца не издържаха и той приключи участието на САЩ в купа "Дейвис" с аут от форхенд.

 

"Това е много специален момент за мен. Мачът беше много труден и аз съм доволен, че успях да се преборя за победата", категоричен беше Ферер след срещата. Капитанът на испанския отбор Албер Коща пък призна, че испанците са ходили по тънко острие преди първата си победа над САЩ в историята на турнира:

 

"Всички мачове можеха да завършат по друг начин. Понякога играта се развива добре, друг път - зле. Моите играчи обаче заслужиха победата. Те са суперзвезди и тази вечер е историческа за тях".

 

Ферер, който победи двама тенисисти от топ 10 в света за три дни, се изравни с Фиш при 4:4 победи в срещите им до този момент. Той най-вероятно ще играе за Испания в опитите за реванш срещу френския национален тим, който шокира иберийците с победа с 5:0 в миналогодишните четвъртфинали.

 

Французите довършиха спечелената серия срещу Германия в неделя, когато оформиха крайното 4:1 в своя полза. Филип Печнер спечели утешителната точка за домакините, след като победи Микаел Льодра с 6:3, 6:4. Жо-Вилфрид Цонга пък победи Филип Колшрайбер със 7:6(3), 7:6(5) в другия протоколен мач от сблъсъка.

 

Янко Типсаревич се наложи над Михаел Рюдерстед с 6:2, 7:5, 6:3 в четвъртата среща от мача между Сърбия и Швеция на четвъртфиналите. Победата на Типсаревич реално реши мача, след като Сърбия поведе с 3:1. Във финалната среща от серията Виктор Троицки донесе последната точка за сърбите, след като специалистът на двойки Робер Линдстед се отказа от мача поради контузия. В петък защитаващите титлата си сърби спечелиха първите два сингъла, но на двойки скандинавците взеха успех чрез тандема си Симон Аспелин и Роберт Линдстед, които надвиха Ненад Зимонич и Новак Джокович.

 

В мача срещу Рюдерстед представителят на сърбите взе с лекота първия сет, но във втория започна със загубен сервис. След това обаче той направи пробив за 6:5, а след това взе и своето подаване. Намиращият се на 29-о място в ранглистата Типсаревич нямаше никакви проблеми и в третия сет с намиращия се на 297-а позиция швед и с лекота го преодоля за трети път, този път с 6:3.

 

Рюдерстед падна от Троицки в първия мач при синглите, а след него сънародникът му Елешкович се отказа заради контузия срещу Типсаревич. Топиграчът на шведите Робин Сьодерлинг не играе в мача, тъй като поиска лятото за почивка.

 

Сърбия ще играе срещу Аржентина като домакин от 16-и до 18-и септември на полуфинала. Аржентинците, които използваха Хуан Мартин дел Потро само в един мач и дадоха почивка на Давид Налбандян, ще играят срещу Сърбия в петия си полуфинал от последните седем издания на турнира за купа "Дейвис". Южноамериканците стигнаха до сблъсъка след категорична победа с 5:0 срещу Казахстан, предаде БТА.