Спират от участие състезателите на клуб "Илиана" на турнир по спортна гимнастика

галерия:

снимка: Булфото

Състезателите на клуб "Илиана" по спортна гимнастика ще могат да участват само извън класирането на предстоящото утре зоново състезание в София. Новината съобщи за БТА Илиана Раева, президент на клуба. Гимнастиците на клуба няма да могат да се борят за медалите, тъй като клуба не е приет за нов член от Общото събрание на БФСГ.

 

Абсурдното е, че с решение на Управителния съвет на централата състезателите на клуб "Илиана" бяха допуснати до участие в турнира за Купата на България в Пловдив през месец март, където спечелиха 7 златни медала.

 

От ръководството на БФСпортна гимнастика заявиха, че според юриста на министерството на спорта клуб "Илиана" не бива да бъде допускан до състезания, тъй като не е приет за нов член от Общото събрание на централата.

 

"Аз твърдя, че клуба отговаря на всички изисквания. Миналата година, когато подадохме документите на Общото събрание те не бяха разгледани. Тази година на Управителен съвет бяхме одобрени и участвахме в едно състезание, а сега не ни допускат в класирането на зоновите първенства, а само извън него", коментира Илиана Раева.

 

Според Красимир Дунев, генерален секретар на БФСГ и старши треньор на националния отбор, това е неприятен момент, както за клуба, така и за българската федерация. От родната централа подготвят документи за извънредно Общо събрание, на което този въпрос да бъде разгледан. Това обаче ще стане към края на месец май.

 

"По закон нещата стоят така. Говорихме с юриста на министерството и той ни каза, че щом клубът не е приет на Общо събрание е нелигитимен. Има устави и закони, които трябва да спазваме. Допуснахме ги до участие в турнира за Купа "България", но това е било грешно решение. Ние не спираме състезателите, тъй като те ще участват извън класирането. Към края на май ще имаме извънредно Общо събрание. Знаем, че Илиана Раева ще помогне на гимнастиката, но просто документално нещата трябва да са изрядни", добави Красимир Дунев.

 

Според Дунев миналата година на Общото събрание клуб "Илиана" не е имал подготвени всички документи, като например договор за зала. От своя страна Илиана Раева каза, че има два въпроса към юриста на министерството на спорта.

 

"Питам юриста на министерството може ли да има общо събрание на федерацията в края на годината, след като клубовете кандидатстват за регистрация в началото на годината. Това означава, че една година те не могат да участват в състезания.

 

Питам също, когато ние сме подали документи преди Общото събрание в края на миналата година, има ли право Общото събрание да не ни ги разглежда. Държа юриста на министерството да ми отговори на тези два въпроса. Много се радвам, че ще помогна на гимнастиката, надявам се и те да помогнат", каза още Илиана Раева.