Швед шокира света на тениса и изхвърли Надал от "Ролан Гарос"

снимка: АП

Това, което може би все някога щеше да се случи, вече е факт - световният номер 1 Рафаел Надал записа първа загуба на "Ролан Гарос" в цялата си кариера досега, слагайки край на доминацията си от четири поредни титли в Париж.


Изненадващото в случая е, че господството на испанеца във френската столица бе прекратено не от Роджър Федерер, Анди Мъри, Новак Джокович или някой от останалите управляващи в световния тенис за момента, а от поставеният под номер 23 в основната схема швед Робин Сьодерлинг. Скандинавецът хвърли бомбата, надделявайки в 4 сета над "Матадора от Майорка" - 6:2, 6:7, 6:4, 7:6.


Шведът, който до момента имаше записани три поражения от Надал в кариерата си, видимо не излезе уплашен на корта, което му помогна да стори невъзможното. След фантастичен първи сет, в който Сьодерлинг даде едва два гейма на четирикратния шампион, испанецът все пак успя да изравни резултата, печелейки втората част след тайбрек (на 2). Но когато всички очакваха да станат свидетели на обрат и Надал да продължи към 1/4-финалите на турнира, Сьодерлинг не се предаде и спечели следващите два сета, с което и постигна най-запомнящата се победа в кариерата си досега, а в случая и историческа.


На четвъртфиналите шведът ще играе с победителя от двубоя между испанеца Фернандо Вердаско и руснака Николай Давиденко.