Норвежец триумфира в най-дългия етап на Тур дьо Франс

Норвежкият колоездач Едвалд Боасон Хаген от екипа на Dimension Data спечели 19-ия и най-дълъг етап от тазгодишното издание на Тур дьо Франс.

Боасон Хаген досега беше най-големият карък в Тура след като на два пъти остана втори, губейки победата при уникално стечение на обстоятелствата. 

Викингът се откъсна от групата от около 20 бегълци пред колоната, която се оформи още в началото на етапа, и около 2,5 км преди финала и финишира първи в 222,5-километровата отсечка между Ембрюн и Салон-де-Прованс с време 5:06:09 часа.

Така Хаген успя от трети опит да запише името си сред победителите, след като на два пъти в тазгодишното издание на престижната надпревара завършваше като подгласник, пишат колегите от offnews.

Лидерът Кристофър Фрум финишира с основната група на 11 минути зад победителя и запази жълтото трико с общо време 83:26:55 часа и аванс от 23 секунди пред Ромен Барде от Франция и 29 пред Ригоберто Уран.

Етапът ще се запомни и с няколко любопитни епизода извън колоезденето. Полицай на мотор се ядоса на фен, който тичаше след един от състезателите и го изблъска в канавката край пътя, а мъжът се претърколи, изтупа прахоляка и престана да тормози колоездачите.

Шест изтребителя на френската авиация пък изненадващо се появиха в небето над колоната и изрисуваха сърце с цветовете на националния флаг и предизвикаха възторга на телевизионните зрители.