Илиана Раева разкри формулата за "златни" треньори

снимка: Булфото

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира каква е формулата за създаване на „златни“ треньори. Тя бе гост в предаването на NOVA - „Комбина“ – където говори и за новия ансамбъл, който спечели един златен и два сребърни медала в първото си официално състезание – в Москва преди седмица.

„Ние започнахме ранна подготовка. Направихме селекция още преди Олимпийските игри. Тогава Ина Ананиева повика Весела Димитрова. Идеята бе новият състав да изглежда така, както е в момента. Ние започнахме да работим навреме. Попаднахме на много талантлив наставник, като Весела Димитрова. Тя направи силни композиции. Радостното от това, което направихме в Москва, е отзвукът. Всички много харесват съчетанията ни. Златните треньори и треньорите на българската художествена гимнастика са били златни момичета. Те са от една от най-силните школи – българската. Не на последно място – при всички преходи, ние запазихме любовта към работата и художествената гимнастика. Те са много отговорни. Ръководим правилно и спорта“, обясни Раева.

„Весела бе наистина моя състезателка. Тя имаше изключителна фантазия. Бе и треньор в нашия клуб, след това бе помощник в ансамбъла девойки“.

„Мисля, че става мода да се говори за жертви и лишения. Когато човек избира своята професия, той прави нещо със сърцето си. Много модерно стана да се говори за лишенията в художествената гимнастика. Не можете да си представите колко е трудно да извадим децата от залата. Елена Бинева имаше травма. Четирима доктори казаха, че не може да играе, а тя плака и поиска да играе Това не е жертва. Това е любов към това, което правиш. Била съм под влиянието на Нешка Робева. И там се преекспонира, никой не ме е вързал, аз съм искала да бъда там. При спорта, да, трудно е, тежко е. На всеки трябва да му е ясно какво е спортът, искат се жертви, лишения. Който не му харесва, не стои там. Какво отне гимнастиката на златните момичета, а тя и ми даде много повече“, започна Бинева.

„Диетологът на отбора е добавил баница, шоколад. В момента е трудно да се направи национален отбор. Всички таланти искат да са там. Много ги гледаме. Старая се да няма нещо, което им липсва“, добави предеседателят на Федерацията.

„Спортът е феномен и създава емоции, които няма сфера, които да създаде. Едно състезание, една победа, химнът, знамето – това наистина може да осмисли живота ти. В индивидуалното – имаме страхотен отбор. Министър Дашева дойде и стоя час и половина в залата и каза, че не ѝ се тръгва. Има страхотна атмосфера“.

Колкото до загубата на един близък до художествената гимнастика човек – Роро – Илиана Раева сподели: „Бе много близък не само на мен, но и на художествената гимнастика. Абсолютен шок. Много тежко преживях загубата. Напусна ни безкрайно позитивен и добронамерен човек. Бог да го прости и вярвам, че е на по-добро място“.