Походът на Пиронкова в Париж продължава, световната №2 също на колене (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова спечели мача си от 1/8-финалната фаза на турнира Ролан Гарос, след като се наложи над втората ракета в света Агнешка Радванска с 2:6, 6:3, 6: . Това бе едва трета победа от 12 мача за пловдивчанката над полякинята, но първа на червени кортове. Така във следващата фаза тя ще се изправи срещу Саманта Стоусър, която по-рано днес спечели срещу Симона Халеп с 2:0 сета.

След като срещата бе прекъсвана два пъти заради дъжд и се игра в продължение на три дни, в крайна сметка българката показа по-добра игра и заслужено спечели. При обедното подновяване тя записа шест поредни гейма, за да навакса изоставането си от 0:3 във втората част и спечели с 6:3. Последва спиране на срещата заради дъжд, а няколко часа по-късно двете отново излезнаха на корт №3.

При третото подновяване, наказателната серия на Цвети продължи и тя спечели първи четири гейма, с което закръгли сметката си на 10 поредни. Това ѝ даде увереност, но въпреки това българката допусна един пробив, след което и Радванска спечели два от сервис геймовете си, за да се стигне до 5:3 и сервис на световната №102. 

Точно тогава Цвети отново показа разконцентрация, но само за момент, след което спокойно затвори мача, след хубав удар от дъното на корта, който тупна на крайната линия и Радванска не можа да реагира, изпращайки форхенда си в аут.

4156955

Първи сет

0:1 - Пиронкова с три отлични ретура даде на Радванска да разбере, че няма никак лесно да печели сервис-геймовете си. Българката пропусна шанса си за пробив, а петте дюса все пак свършиха в полза на Радванска и тя поведе, но след изтощителни седем минути игра.

0:2 - След като допусна една от редките си грешки от форхенд, Цвети не успя да затвори гейма при първа възможност, но пък компенсира с две великолепни отигравания - бекхенди слайс и обратно по диагонала. За съжаление обаче две нелепи грешки от форхенд от основната линия просто подариха пробив на Радванска.

1:2 - Пиронкова набързо поведе с 0-30 и стигна до нов брейк-пойнт, въпреки че Радванска позиционираше доста добре сервисите си и демонстрираше добра защита. Два смача обаче позволиха на Цвети да върне светкавично пробива.

1:3 - Българката обаче не можеше да разчита на първия си сервис, който нито имаше сила, нито пък точност, а и Пиронкова направи двойна грешка точно когато бе на точка от изравняване в резултата. Точно когато с успех в няколко великолепни отигравания пловдивчанката отчая съперницата си, се стигна до непредизвикана грешка от форхенд на празен корт и пети дюс. В крайна сметка прибързани действия на Пиронкова доведоха до нов пробив след грешка - 11-минутен гейм.

1:4 - Единствено петият гейм не продължи над седем минути, но той отиде на сметката на Радванска, главно заради ударите в аут от форхенд на българката.

4156954

1:5 - Пиронкова спаси първата точка за пробив, която Радванска майсторски си извоюва, като пловдивчанката направи страхотен пореден смач. Грешките от форхенд на Пиронкова обаче отново накланяха везните в полза на полякинята, а сервисът не можеше да бъде оръжие за Цвети. След 38 минути игра Радванска щеше да сервира за затваряне на сета.

2:5 - Този път бе ред на Радванска да не бъде убедителна на сервис, като след втората ѝ двойна грешка Цвети с отличен минаващ удар си даде три шанса за пробив, възползвайки се от втория.

2:6 - Преди осмия гейм Пиронкова бе направила 16 уинъра и 16 непредизвикани грешки, а Радванска - 13/8. За съжаление Радванска не позволи отпускане и след 45 минути игра с четвъртия си пробив поведе в резултата с 1:0 сета.

4156953

Втори сет

0:1 - Радванска с третия си ас в мача спечели първия гейм от втория сет, докато Пиронкова отново направи непредизвикана грешка от форхенд и отстъпи при посрещане.

0:2 - Полякинята продължаваше да демонстрира отлична защита и да "се храни" от елементарно сбърканите форхенди на Пиронкова, които доведоха бързо до 15-40 и нови шансове за ранен пробив. Цвети обаче ги неутрализира с отлични подсечени удари, но в дюса Радванска показа супер класа и първо с къса топка, а после с ретур уинър по диагонала поведе ключово.

0:3 - В третия гейм вече всички зрители посегнаха към чадърите и дъждобраните, за да се предпазят от поредния валеж. Играта не биваше спирана все още, а Радванска пак се облагодетелства от грешка от форхенд в ключов момент при 30-30. Нов ас по диагонала пък даде аванс на полякинята.

След подновяването на играта днес обаче, на корта имаше само една тенисистка и това бе българката. Тя допускаше минимален брой грешки, като това ѝ помогна да спечели шест поредни гейма и да вземе сета с 6:3. При 5:3 тя изоставаше с 40:15 при сервис на втората в света, но с две прекрасни отигравания от дъното на корта изравни, а веднага след това направи нови два уинъра, за да затвори частта и да има правото да сервира първа в решителния сет. 

4156952

Трети сет

Пиронкова започна отлично, печелейки лесно както своите подавания, така и тези на противничката. По този начин тя поведе с 4:0. Последва леко отпускане в нея, което доведе до пробив и първи спечелен собствен гейм от Радванска, което намали за 4:2. До края на мача двете спечелиха подаванията си, което доведе до победа за българката в решителната част - 6:3.