Мотокрос: Петър Петров четвърти в Гран при на Латвия

Най-добрият български състезател по мотокрос Петър Петров (Kawasaki Racing Team) зарадва българските фенове с още едно перфектно представяне, завършвайки на четвърто място в клас МХ2 в Гран при на Латвия – шести кръг от Световния шампионат.

Печето се нареди на приличното 7-мо място в квалификацията, което му даде възможност за добра стартова позиция в първия манш. Падане на първия завой, обаче, го прати в задните позиции. Въпреки това Петров показа добра форма и изпреварвайки с лекота съперник след съперник, успя да пресече 6-ти финалната линия.

Във втората надпревара българският пилот на Kawasaki потегли по най-добрия начин, като без проблем се измъкна от група паднали състезатели и влезе почти първи в първия завой. Петър завърши пети първата обиколка, но си осигури четвъртото място в петата и пресече финалната линия на тази позиция. Финиширайки на косъм от подиума, Петър Петров се придвижи едно място напред и във временното генерално класиране за Световния шампионат по мотокрос, като в момента е също четвърти с актив от 165 точки.

“Наредих се на четвърто място в Латвия, което не е зле, макар че можех да бъда дори втори във втория манш. Имаше падане на няколко състезатели в първия завой, но аз минах от вътрешната страна и успях да се измъкна и дори за малко да взема холшота. В първото състезание паднах на старта и трябваше да наваксвам, затова станах 6-ти. Страхотно е да си на 4-то или на 5-то място в Гран при. За малко изпуснах подиума и сега е време да вляза в бокса. Вече гледаме към Германия с много спокойствие. Всичко върви добре засега, радвам се, че не допуснахме никакви грешки. Във втория манш трасето бе доста грубо, така че бе доста лесно да сгреша, но не го направих. Ще поработим здраво тази седмица, за да се представим добре и в Германия. Наистина харесвам това трасе!“ – каза Петър Петров след финала.

На стартовата решетка за Гран при на Латвия в клас МХ2 се наредиха и другите представители на България Майкъл Иванов (Marchetti Racing, KTM) и Иван Петров (KTM), които обаче все още нямат опита на Печето и се наредиха извън зоната на точките. Състезателят на Marchetti Racing се нареди на 21-во място в първия и 23-то място във втория манш и 26-то в крайното класиране за надпреварата. С резултат 24-29 Иван Петров заe 30-то място в Гран при на Латвия в дебютния си сезон в клас МХ2.

Абсолютен победител в Гран при на Латвия стана отново Джефри Херлингс (KTM), който с актив от 50 точки оглави крайното класиране. Негови подгласници на подиума бяха Макс Ансти (Husqvarna, 44 т.) и Джереми Сеевер (Suzuki) – 38 точки. На първото място във временното класиране в клас МХ2 с актив от 300 точки убедително се е настанил Херлингс, а на 70 зад него на второ място е Джереми Сеевер. Трети до момента е Полс Йонас (KTM) – 195 точки. Майкъл Иванов е на 28-мо място с 11 точки.

Предизвикателствата за българските състезатели по мотокрос продължават този уикенд (7-8 май) с Гран при на Германия.