Контузия и глупост белязаха загубата на титлата на Гришо в Истанбул

Григор Димитров бе на две точки от петата титла в кариерата си, но вместо това допусна шокиращ обрат във финала в Истанбул и след като водеше със 7:6 (5), 5:3 трябваше да сервира за мача. Гришо се нуждаеше от точно две точки, но не ги постигна и започна серия от провали, която доведе в крайна сметка до 6:7 (4), 0:6.

Гришо получи разтежение в 11-ия гейм на втория сет, поради което не можеше да оказва сериозна съпротива на съперника си Диего Шварцман в оставащите мигове от финала. Стигна се до грозна ситуация в самия край на двубоя, когато Григор видимо се изнерви от петото(!) скъсване на ракетата му при 0:5, при което опита да я счупи и съдията на стола присъди служебно гейм на съеперника (тъй като това бе второ такова провинение на българина).

В крайна сметка Димитров може само да съжалява за начина, по който загуби шанса за пета титла на ниво АТР в кариерата си, но пък и физическото му състояние не бе оптимално в края. Не е ясно в каква кондиция ще влезе Гришо на предстоящия силен турнир в Мадрид, където и жребият му е изключително неприятен.

Първият сет между българина и аржентинеца бе доста странен, защото те си размениха по цели четири пробива (от по седем шанса), за да вкарат частта в тайбрек. Подобно развитие е по-нормално за женски тенис, но незнайно защо двамата финалисти не само не можеха да разчитат на сервисите си, а и правеха далеч повече непредизвикани грешки при подаване, отколкото на посрещане.

Както беше срещу Иржи Весели в първия кръг и в двата сета срещу Иво Карлович, Григор спечели тайбрека и срещу Шварцман, за да спечели ключовата първа част във финала. Той почна отлично в сет номер 2 и поведе набързо с 3:0, а в последствие стигна и до 5:2, но когато сервираше за титлата, бе принуден да неутрализира цели три брейкболаи в крайна сметка да отстъпи (без мач пойнт) за 5:4.

Въпреки че поведе с 30-0 при следващия сервис на съперника си, Гришо допусна нов обрат за 5:5, а схващане и трето скъсване на ракетата му в мача го обрече на нов неуспех – Шварцман обърна от 2:5 до 6:5.

Димитров все пак проби, за да влезе мача в тайбрек, но там вече не можеше да се надява на оптимална съпротива, защото бе ограничен в движенията си и въпреки че имаше шансове за успех, отстъпи със 4:7 и съответно 6:7.

В третия сет мач почти нямаше, а Григор скъса петата си ракета в мача, точно когато трябваше да запише първия си гейм в мача при 0:5. Контузията му, а и поредния технически провал на реката, пък провокираха Григор изобщо да откаже да доиграе финала и да се откаже преждевременно, за да заслужи освирквания на част от публиката.