Ските отново осигуряват "прекрасна реклама" за България

снимка: БТА

С едноминутно мълчание в памет на главния треньор на националния ни отбор по ски Драго Грубелник започна пресконференция в зала „Родина” по повод домакинството на България на историческата Европейска купа в алпийските ски с 4 старта.

На срещата с медиите участваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на БФ Ски Цеко Минев и неговият заместник Георги Бобев, най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова, шефовете на курортите домакини на Европейската купа - изпълнителният директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков и шефът на „Бороспорт” Георги Кочов.

„Искам да изразя огромното си удовлетворение, че България за първи път ще бъде домакин на 4 старта от Европейска купа за жени. Това е огромно признание за Българската федерация по ски, за България като организатор на подобни състезания. Нова възможност да покажем пред Европа отличните си курорти и красивата си природа, прекрасна реклама за страната ни, с полза не само за ски спорта, но и за туризма в България”, подчерта министърът.

Кралев акцентира, че Банско вече е утвърден център за организация на стартове от календара на ФИС и обърна внимание на историята, която Пампорово и Боровец имат в провеждането на състезания от подобен ранг.

„През 1981 и 1984 г. Боровец организира кръгове за Световната купа, в Европейската купа дебютира още по-рано - през 1977 г., като провеждат общо 9 състезания, последното от които през 2014 г. Пампорово започва да домакинства Европейска купа през 1983 г., а последното издание е през 2013 г. с два слалома за мъже”, каза министър Кралев и изрази надежда, че двата ни курорта отново ще се представят достойно.

„БФ Ски внесе проект в ММС, който ще бъде разгледан от специална комисия. До 10 декември ще стане ясно какво ще бъде финансирането за тези четири стара от страна на държавата", каза още Кралев.