Мъри за малко не разочарова феновете на Уимбълдън

снимка: БТА/AP

Любимецът на британската публика Анди Мъри стигна до четвъртфиналите на най-престижния турнир от Големия шлем Уимбълдън, но трябваше да се пребори с мощния 36-годишен Иво Карлович.

Мъри се нуждаеше от тайбрек, за да спечели първия сет срещу 211-сантиметровия хърватин, като нито един от съперниците не можа да осъществи пробив. Окрилен от успеха в първата част на срещата обаче, шотландецът започна с брейк втория сет и в последствие го спечели с 6:4.

Карлович, който имаше 136 аса в предишните си три двубоя от турнира, този път бе ограничен до само 29, но началният му удар бе основното му оръжие в третия сет, който спечели със 7:5.

В крайна сметка обаче Мъри не допусна да разочарова родните си фенове и затвори мача след 6:4 в четвъртата част. Хърватинът пропусна два геймбола при посрещане в първия сет, а във втория бе по-разколебан, докато Мъри наниза цели 16 уинъра и направи само една непредизвикана грешка.

Процентът на вкаран първи сервис на шотландеца спадна в третия сет и при 5:6 той направи две поредни грешки, за да позволи с пробив Карлович да спечели частта и да остане в битката.

Мъри получи мечтания пробив за 4:3 в 4-ия сет с помощта на 'ястребовото око', което му беше достатъчно да приключи успешно срещата. Следващото изпитание на третия поставен в схемата на Уимбълдън е Вашек Поспишил, който за първи път ще играе на 1/4-финал, след като в пет сета изхвърли Виктор Троицки.