Ришар Гаске изрита Григор Димитров от Уимбълдън

галерия:

снимка: БТА/AP

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна в третия кръг на най-престижния турнир от Големия шлем Уимбълдън, след като бе спрян от представителят на Франция Ришар Гаске след 3:6, 4:6, 4:6 за малко по-малко от два часа игра на Централния корт в Лондон. Българинът безспорно изигра най-слабия си мач на този турнир за годината, като не успя да реазлизира нито един брейк, въпреки открилите се пред него половин дозина шансове. Гаске от своя страна направи всичко необходимо, реализира по един брейк във всеки сет и се поздрави с победата. След днешната загуба хасковлията ще загуби голяма част от точките, които спечели през миналата година, когато достигна до 1/2-финалите на турнира.

В откриващия гейм на срещата сервираше френският тенисист и с няколко печеливши удари поведе в резултата с 1:0. За българинът мачът не започна толкова плавно, колкото за опонента му и още в началото той трябваше да спасява точка за пробив при 30:40. Вместо хасковлията да пласира добрия си първи сервис, той направи двойна грешка и започна срещата с пробив пасив.

Световният №11 веднага притисна опонента си, стигна до равенство на негов сервис, но този път французинът демонстрира добър начален удар и продължи серията си - три поредни гейма. Димитров все пак откри сметката си в мача, след бърз гейм на 0, в който доминираше над Гаске.

Поставеният под №21 отговори подобаващо, като също спечели подаването си без да даде точка на противника. Българинът също не остана по-назад и с два аса и мощни удари от основната линия намали изоставането си до 2:4.

В седмия гейм 1/2-финалистът от 2014 година стигна до равенство, получи три възможности за пробив, но не успя да се възползва от нито една и Гаске се доближи до спечелването на първия сет - 5:2. Българинът отново скоростно намали изоставането си с бърз гейм, в който на помощ отново бе първият сервис. Деветият гейм бе формалност за представителя на Франция, който с минимални усилия го спечели и поведе с 1:0 сета.

4144352

Двамата започнаха мощно втория сет, след като спечелиха лесно първите си подавания, а добрата серия бе продължена от Гришо, който излезе напред в резултата при 2:1 след ретур в аут на опонента му. Добрият сервис продължи да "господства" на Централния корт и Гаске бързо изравни отново резултата - 2:2.

Петият гейм във втория сет бе спечелен за по-малко от минута от българина, който показа мощ и добро пласиране на началния си удар, за да излезе отново напред в резултата. Пропуснатите възможности от хасковлията продължиха, след като в шестия гейм той изпусна нови три възможности за пробив, след като първо си усигури преднина от 15:40, стигна се до изравняване, последва нов брейкпойнт, който отново бе спасен, а след това поставеният под №21 спечели и подаването си - 3:3.

Сякаш ефектиран от пропуснатите шансове, Григор показа разконцентрация и резултатът в седмия гейм бързо стигна до 0:40. Сънародникът ни спаси първата точка за пробив, но при втората бе размината на мрежата и пробивът бе факт. Французинът имаше леки затруднения, направи двойна грешка в подаването си, но все пак успя да измъкне гейма и да се доближи само на един от това да поведе с 2:0 сета.

Димитров бързо спечели петия си сервис гейм и намали за 4:5 след серия мощни сервиси по правата. Българинът отново не бе далеч от пробив, но и този път френският тенисист показа по-голяма концентрация и спечели подаването си, с което и сета - 2:0.

4144357

Третият сет започна трудно за Григор, след като се стигна до равенство, но все пак световният №11 измъкна подаването си и поведе с 1:0. Гаске отново бе притиснат до стената, след като Димитров стигна до 15:30, но в крайна сметка поставеният под №21 спечели подаването си с добре премерени удари от основната линия - 1:1.

Красив минаващ удар за Гришо след форхенд по правата му даде преднина от 30:0 на собствен сервис, а с два добри начални удара той спечели подаването си на 0 и отново бе напред в резултата. Гаске от своя страна отново имаше трудности в спечелването на подаването си, но в крайна сметка изравни резултата след печеливш бекхенд по правата.

В петия гейм сънародникът ни тръгна добре, поведе с 30:15, но позволи да бъде обърнат до 30:40. Последва разиграване, в което той излезе на мрежата и очакваше да завърши точка с воле, но вместо това остави топката, като мислеше, че тя ще излезе в аут. Вместо това жълтото кълбо кацна точно на мрежата и французинът реализира трети пробив в срещата. Без проблеми Гаске спечели подаването си и се доближи на два гейма от победата - 4:2.

Българският тенисист удължи престоя си на Централния корт с бърз гейм на сметката си, в който не даде шанс на противника, с изключение на една къса топка, която се спря в мрежата. Нов скоростен гейм на сметката на французина му донесе аванс от два гейма при 5:3 и по този начин той се доближи само на гейм от победата и класиране за 1/8-финалите.

Отново трудности на сервис гейма на българина, но все пак ас сложи точка на спора в деветия гейм, който бе записан срещу името на Григор. 10-ят гейм в срещата започна мълниеносно за Гаске и бързо резултатът стигна до 40:0 и три мачбола. Те обаче бяха отразени, последва и четвърти, който също моментално замина в историята. При петата възможност обаче бекхендът на Димитров едва стигна мрежата и това бе краят на неговото участие на Уимбълдън за 2015-та година.

4144359

Димитров стигна до тази фаза на турнира на „свещената трева“ с две чисти победи в три сета срещу Федерико Делбонис в първия и срещу Стийв Джонсън във втория кръг. Срещу американеца Гришо се нуждаеше от два тайбрека, за да стигне до успеха, но като цяло демонстрира достатъчно качества за крайния успех.

Българинът е 11-ти поставен в схемата, а Гаске е под номер 21. Французинът елиминира Кени дьо Шепе, за да стигне до третия кръг.

Любопитен факт за сблъсъкът между Гришо и Гаске е този, че и двамата изпълняват отлично бекхенд с една ръка и заедно с Роджър Федерер са най-добрите майстори на този прийом от играта.

Григор Димитров има само загуби в четирите си мача срещу Гаске, но последният беше преди повече от две години. През 2013 на Мастърса в Рим французинът печели с 6:4, 6:4, а преди това го е надвивал в Банкок през 2012, на Ролан Гарос в четири сета през 2012-та и в Дубай през 2011-та.