Безмилостен Григор Димитров премина 1-ия кръг на Уимбълдън

галерия:

снимка: БТА/AP

Григор Димитров оправда очакванията и започна с убедителна чиста победа на Уимбълдън, сразявайки аржентинеца Федерико Делбонис с 6:3, 6:0, 6:4 в първия кръг. Най-добрият български тенисист бе спряган за абсолютен фаворит срещу 82-ия в света, който не бе постигал победа на трева в кариерата си.

В действителност Гришо демонстрира слабости и прекалено голям брой непредизвикани грешки, но свърши работата си перфектно и без напрежение, като дори отдели няколко мига за магически отигравания за забавление на публиката.

Димитров трябва да защитава класирането си на полуфинал миналата година и се отнесе достатъчно отговорно към задължението си, като във втория кръг ще се изправи срещу Лукаш Лацко или Стийв Джонсън.

Един от показателите, в който Димитров не се представи на ниво, бе процентът на вкаран първи сервис, но реално Гришо в нито един момент от двубоя не бе поставен под напрежение от съперника си. В крайна сметка за час и половина игра българинът загуби само седем гейма, което е добра основа за по-нататъчното му участие на най-престижния турнир от Големия шлем.

„Винаги е невероятно, когато съм на Уимбълдън. Опонентът беше коварен, но просто се опитвах да свърша работата си. Доста време днес чаках мача и може да се каже, че много неща ми минаха през главата.

Първият кръг винаги е малко непредсказуем, но се опитвах да играя моята игра и да бъда постоянен, доволен съм от представянето си. Знаех, че ще удрям добре топката, а проблемите с форхенда не ме разконцентрираха и просто си казвах, че трябва да продължавам в същия дух и точките ще дойдат“, каза Григор в кратко интервю пред репортер на Sky Sports след мача.

Първи сет

1:0 - Гришо нямаше никакви проблеми да започне мача успешно с бързо спечелено подаване за по-малко от една минута игрово време и без да даде точка на противника.

1:1 - Димитров не можа да се противопостави на съперника си при първия гейм, в който посрещаше, като Делбонис със солиден сервис успя да изправни резултата.

2:1 - Грешка на Григор от форхенд по обратния диагонал донесе първа точка на Делбонис при сервис на българина, но в крайна сметка хасковлията продължи доброто начало на срещата и почти не допускаше разигравания при свое подаване.

2:2 - Делбонис се представи отлично в защита срещу разнообразните удари на Григор в едно от най-дългите разигравания в срещата при 15-30, когато българинът използва смяна на скоростта, топспин, слайс, но така и не проби отбраната на съперника.

3:2 - Димитров спази тенденцията да не се затруднява изобщо при своите подавания и позволяваше на Делбонис най-много по веднъж да играе с топката, преди да завърши разиграването.

3:3 - Гришо стигна до дюс за първи път в мача с помощта на мрежата, след като в предишните три посрещания изпита трудност да върне топката в противниковото поле след мощните сервиси на Делбонис. Аржентинецът, който играе най-добре на клей, на два пъти не можа да се настрои към "баксуинг" движението на топката, чиято скорост на трева е далеч по-голяма - в резултат на това той я пращаше в трибуните, а Гришо получи първи шанс за пробив. Непредизвикани грешки на българина обаче му попречиха да направи пробив и Делбонис изравни отново.

4:3 - Димитров прати два форхенда по нетипичен начин в аут, което даде за първи път "цели" две точки на Делбонис при сервис на българина, но нищо драматично не се случи в седмия гейм.

5:3 - Аржентинецът направи първия ас в мача, но последва двойна грешка и удар в мрежата, за да може Гришо да вкара гейма в дюс. Класно изпълнение в момент, когато противникът бе излязал напред, осигури втори брейк-пойнт на хасковлията, но той го пропиля с бекхенд в мрежата. Гришо го пропиля, но следващата възможност за пробив бе осигурена с изумителен минаващ удар по правата, който този път бе последван от брейк!

6:3 - Димитров затвори сета с великолепни изпълнения първо на бекхенд, после от форхенд и с първия си ас в срещата, за да поведе с 1:0 след 33 минути.

 4144099

Втори сет

1:0 - Гришо много хитро с бекхенд слайс повика съперника на мрежата, след което с мощен "обратен" изстрел по диагонала си осигури две точки за пробив. За разлика от първия сет, този път Димитров не искаше да губи време и моментално осъществи брейк, за да поведе рано-рано във втората част.

2:0 - Вместо да затвърди убедително пробива си обаче, Гришо с три непредизвикани грешки подари две възможности на аржентинеца да направи рибрейк. Първата бе отразена с ас номер две, а с помощта на кик-сервис геймът бе вкаран в дюс. Все пак, от втория опит Димитров успя да затвърди брейка си и да поведе значително във втората част на мача.

3:0 - Българинът отново впусна в употреба многообразния си бекхенд, чрез който си осигури две точки за пробив в третия гейм. Вместо да довърши работата си обаче, Григор прати смач в мрежата и позволи на съперника си да стигне до дюс. Форхенд в аут на Делбонис даде трети шанс за брейк на Димитров, но той не можа да се възползва и от него заради мощен сервис на аржентинеца. От четвъртия опит вече хасковлията принуди аржентинеца да сгреши и поведе с 3:0.

4:0 - Въпреки че направи първата си двойна грешка, Димитров приключи бързо със спечелването на подаването си, като вкара и най-бързия си сервис до момента - 217км/ч.

5:0 - Делбонис на два пъти с мощен сервис принуждаваше Гришо да праща топката в мрежата и по този начин спасяваше възможности за пробив. От третия опит Димитров със страхотен минаващ форхенд по диагонала спечели и петия гейм в сета, за да си даде шанс да сервира за 2:0.

6:0 - Въпреки че направи втората си двойна грешка и видимо на два пъти изрази разочарование от собствените си пропуски в играта, Гришо със стилно форхенд воле по диагонала до мрежата затвори втория сет и се приближи още повече до победата.

4144100

Трети сет

0:1 - Делбонис изглеждаше с контрол върху събитията в първия гейм, но с две грешки (една двойна от сервис) позволи на Гришо да доведе нещата до дюс. Страхотен минаващ удар на аржентинеца провокира аплодисменти от публиката, а след това с добра комбинация - сервис и форхенд Делбонис спечели гейма. Така той прекрати серията от девет поредни гейма на сметката на Гришо.

1:1 - И в третия сет за Григор продължи да бъде притеснителен ниският процент на вкаран първи сервис, но пък спечелените точки от такова положение продължаваха да бъдат изцяло в полза на българина.

1:2 - Гришо направи петия си минаващ уинър и не пропусна възможност да направи шоу за публиката, правейки лоб с гръб и ракета между краката си. Българинът можеше да си го позволи на този етап от срещата, но реално Делбонис спечели разиграването и поведе с един гейм.

2:2 - Григор изравни със сервис гейм, в който най-интересното бяха двете неуспешни оспорвания на съдийско решение на хасковлията чрез системата "ястребово око".

2:3 - Димитров отново реши да забавлява публиката с удар между краката си, макар да прати топката в мрежата и да загуби разиграването, а с това и гейма. Българинът обаче не изглеждаше изобщо притеснен от пропуснатия шанс за по-ранно приключване на двубоя, а и зрителите нямаха нищо против.

3:3 - Без никакви проблеми и с минимален разход на усилия Григор успя да изравни бързо-бързо геймовете със спечелване на подаването си.

3:4 - С десетата си непредизвикана грешка от форхенд (към този момент Делбонис имаше осем) Гришо помогна на съперника да продължи да печели сервис-геймовете си и да се задържа в мача. 

4:4 - Гришо можеше и да се разсейва при подаванията на съперника, но при своите бе безупречен и продължаваше да ги печели за около минута, без да дава никакъв шанс на Делбонис да играе с топката.

5:4 - Две непредизвикани грешки и фамозен ретур от страна на Димитров доведоха до пробив на нула за българина, който изведнъж сякаш реши, че двубоят е продължил достатъчно дълго и времето за забавления е приключило.

6:4 - Без повече забавяне и с голям професионализъм Гришо свърши работата си в първия кръг и елиминира Делбонис след час и половина игра на корт номер едно, като загуби само седем гейма в процеса.

 4144101

По-рано днес Цветана Пиронкова за втора поредна година отпадна още в първия кръг на Уимбълдън след поражение в три сета от шампионката от Ийстбърн Белинда Бенчич (повече подробности вижте НА ТОЗИ ЛИНК).