Пиронкова подчини чехкиня и записа рекордно класиране на "Ролан Гарос"

снимка: БТА/AP

Цветана Пиронкова остава единственият представител на България на Откритото първенство на Франция по тенис, като освен всичко това днес пловдивчанката успя да запише и рекордно за кариерата си класиране в Париж.

Пиронкова достигна до трети кръг на "Ролан Гарос", след като Цвети елиминира чехкинята Дениса Алертова в двубой от втори кръг на надпреварата. Българката наложи волята си в два сета - 6-3 7-6(2), като за първи път до този момент нашето момиче успя да предолее втория кръг на турнира.

Така Цветана Пиронкова остава и единственият български представител в Париж, след като куфарите си за дома вече стегнаха Григор Димитров при мъжете и Сесил Каратанчева при дамите.

В следващия кръг на турнира пловдивчанката ще се изправи срещу победителката от срещата между Хедър Уотсън и Слоун Стивънс.

Първият сет протече фантастично за българката, която успя да дръпне в резултата след 35 минути игра на корта. Пиронкова пропиля два шанса за ранен брейк при 2-1, само че удари на нула следващото подаване на 22-годишната чехкиня и благодарение на постоянството си от сервис, съвсем безпроблемно и бързо си осигури сет аванс с 6-3 за 35 минути.

В началото на втория сет Цвети допусна ранен пробив, което позволи на Алертова да дръпне с 0-2 гейма. Нашето момиче отвърна хладнокръвно с рибрейк, само че в следващия гейм изостана с 15-40 и отново загуби подаването си за 1-3. Пиронкова обаче днес изглеждаше твърдо убедена в победата и се пребори за ново равенство в резултата при 4-4. Първата ни ракета дори стигна до нов брейкпойнт и шанс за четвърти пореден гейм, но Алертова пофлиртува с опасността и спечели точката с прекрасна къса топка.

Двете тенисистки избраха да не рискуват в следващите няколко минути и логично дойде време за тайбрек. В него Пиронкова наложи волята си със 7-2 точки и за първи път се класира за трети кръг на Ролан Гарос при десетото си участие.