Григор започна с лесна победа в Мадрид

снимка: grigor-dimitrov.com

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с победа участието си на силния тенис турнир от сериите Мастърс в Мадрид, като на старта победи американеца Доналд Йънг с 6:4, 3:0 и отказване поради контузия.

В края на първия сет №51 в света получи травма в гърба, която масажистът в Мадрид не успя да облекчи и в началото на втория сет американецът се отказа.

Във втория кръг Григор ще се изправи срещу италианеца Фабио Фонини.

В първия гейм Доналд Йънг започна вихрено и с четири идеално пласирани сервиса спечели подаването си на 0 и поведе с 1:0.

Григор също започна добре мача и след няколко по-дълги разигравания стигна до 1:1, като също не даде точка на посрещащия.

Третият гейм бе доста по-интересен от предходните, като първо американецът поведе с 30:0, след това Гришо изравни, двамата си размениха по още две точки, преди хасковлията да стигне до първа точка за пробив в срещата. Все пак сервиращият успя да спечели гейма след няколко красиви разигравания.

Последва нов бърз гейм в сметката на българина, като той отново не позволи на Йънг да спечели точка.

В петия гейм от срещата световният №51 не допусна грешките, които направи при предишното си сервиране и отново излезе напред в резултата.

След кратката почивка Григор изглеждаше леко разконцентриран и позволи на противника си да поведе с 0:30, но с два добри сервиса изравни при 30:30. За жалост сънародникът ни прати форхенд в мрежата и това бе точка за пробив. Тя обаче бе неутрализирана с ас. Последваха четири равенства, но с нови два бомбени сервиса резултатът бе изравнен за трети път в сблъсъка.

На свой ред българинът притисна противника си в собствения му сервис гейм и поведе с 0:30, а след това и с 15:40. Димитров пропиля двете си възможности, като изкара ретурите си в аут. ДВамата отново изиграха сравнително дълъг гейм, с три равенства, но в крайна сметка Димитров стигна до четвърта точка за пробив в мача и този път я реализира - 4:3.

Осмият гейм на срещата отново не започна както Григор очакваше - 0:15. Все пак сънародникът ни успя да обърне развоя на гейма и не даде повече точки на съперника си - 5:3.

Притиснат до стената, Йънг успя да спечели своя сервис гейм без затруднения, но все още изоставаше с един пробив.

Мачът бе прекъснат за няколко минути, след като американецът получи травма в кръста и на корта се появи масажист, който опита да облекчи болките на Йънг. Очаквано за Григор нямаше проблем да сервира срещу бавно-движещия се противник, поведе с 40:0, направи двойна грешка, но след това последва ас и първият сет бе в негова полза.

След края на десетия гейм на Йънг отново му бе направен кратък масаж, но това отново не даде резултат. По всичко личеше, че той изпитва болка и това си пролича и в играта му. №10 в схемата лесно стигна до 15:40 и проби за 1:0.

Американецът продължи да изпитва силна болка и бе много бавен по корта, като това бе добре за хасковлията, който лесно стигна до 2:0.

В третия гейм на втория сет, световният №11 стигна до поредна точка за пробив и се възползва от нея, повеждайки с два пробива аванс.

Американецът не успя да пребори болката, която изпитваше в кръста и в началото на четвъртия гейм даде знак, че се отказва от срещата и по този начин Григор продължава във втория кръг.

До този момент двамата имат пет мача по между си:

- 2010 - Турнир от сериите Чалънджър в Хонолулу, Йънг печели с 6:4, 7:6 (2)

- 2011 - Турнир в Уинстън, победа за Григор с 6:4, 2:6, 7:6 (2)

- 2012 - Турнир в Мемфис, успех за Йънг с 7:6, (4), 4:6, 7:6 (6)

- 2012 - Ролан Гарос, победа за Димитров - 7:6 (3), 6:1, 6:1

- 2014 - Турнир от сериите Мастърс в Канада, българинът печели с 4:6, 6:2, 6:3