„Крусибъл“ зове: Мърфи води само с фрейм на Бингам /ВИДЕО/

галерия:

снимка: worldsnooker.com

Световният шампион от 2005 година Шон Мърфи ще трябва да се потрудни значително за втора титла от театър „Крусибъл“ в кариерата си, след като приятната изненада на планетарния шампионат по снукър Стюарт Бингам се представя блестящо и във финалния дуел в Шефилд.

Мърфи води само с 9:8 след първите две сесии на финала на Световното и към момента никой не може да предвиди изхода на напрегнатия сблъсък между двамата майстори на щеката.

Магьосника на два пъти се откъсваше в резултата в първия финален ден – първо с 3:0, а после и с 8:4, но Бингам за пореден път тази година доказа, че психологически е напълно готов да се нарече шампион и демонстрира великолепна борбеност, за да запази интригата.

Също така двамата още в първия ден от финала осигуриха на 970-те зрители в „Крусибъл“ историческо преживяване – Бингам реализира рекордния за световни първенства 84-ти сенчъри брейк.

Началото на дългоочаквания финал заплаши да изключи интрига, защото Магьосника поведе с 3:0, след като в първия фрейм направи решителен брейк от 68, а във втория серията му секна на 59, но Бингам не се възползва от шанса си да разчисти масата и да изравни, което даде инициативата на Мърфи.

Шампионът от PTC Victoria Bulgaria Open продъжи добрата си поредица и в третата партия, когато получи шанс да се развихри между топките след пропуск по Жълтата на съперника му, след което последва брейк от 65 точки за 3:0.

Бингам откри сметката си във финала по най-добрия възможен начин – със сенчъри фрейм от 105 точки, който бе 81-ви в турнира.

След това 38-годишният англичанин намали още изоставането си с успех в петата партия, преди Мърфи да отговори с 90-точкова серия за 4:2, но последната дума в сесията имаше именно Бингам, който успя да изравни резултата на 4:4.

Вечерта също започна по мечтан начин за Магьосника, който спечели първите четири фрейма и се откъсна значително напред в резултата с 8:4, преди двамата да се оттеглят за кратка почивка.

4140141Магьосника „загря“ със серия от 74 за 5:4, след което направи великолепен сенчъри от 106 и даде повод на публиката да мечтае за рекорден брой сенчъри брейкове в „Крусибъл“. Както на няколко пъти му се случи на това първенство, Бингам не можа да реализира сложен плант и предостави щафетата на съперника си, който в 11-ия фрейм отбеляза втората си поредна „стотица“, този път от 121 точки – 7:4.

Бингам първи имаше шанс да изгради брейк в следващата партия, но от шанс за максимум трябваше да се задоволи с 41 точки и сейфти удар по шестата Черна. За негово съжаление обаче Мърфи успя да осъществи обрат във фрейма и да го спечели, за да се оттегли на почивка при 8:4.

След паузата Бингам бе претендентът с високите точкови серии, като първо намали изоставане си със 74 точки, при положение, че можеше да преследва и сенчъри. Публиката обаче стана свидетел на рекордната 84-та „стотица“ в историята на световните първенства в 14-ия фрейм – 123 за Бингам и съкращаване на изоставането му до 8:6.

Мърфи остана без отбелязана топка и в слевдащата партия, в която Бингам с великолепна серия от 89 доказа, че тази година в „Крусибъл“ е по-подготвен за титла от всякога. Магьосника възстанови аванса си от два фрейма и си осигури преднина преди понеделник, но завързаната последна за вечерта партия отиде на сметката на Бингам, който ще спи по-спокойно, знаейки, че изостава само с 8:9.