Братислав Кръстев спечели Републиканското първенство по снукър

снимка: Жаклина Симова

Братислав Кръстев е новият републикански шампион по снукър. Той се наложи на финала над Никола Кемилев с 5:1 фрейма. Двубоят между двамата топ играчи се състоя в спортен клуб Академията.

Брандо показа много добра форма този уикенд, след като вчера влезе в историята с първия сенчъри брейк в турнир организиран от Българската федерация. Той реализира 124 точки и спечели премия от БФ Снукър.

Със спечелената титла Братислав Кръстев получи шанс да играе на Европейското първенство по снукър в Чехия през юни. Другите двама играчи, които ще представят България на форума ще бъдат класиралите се на второ и трето място в националната ранглиста, след като именно Кръстев финишира като лидер в ранглистата за втора поредна година.

Трофеите за първото място и най-голям брейк бяха връчени на победителя от международния рефер Даниел Бантиг, който бе първия съдия дошъл в България и поставил началото на развитието на българските рефери. В последният уикенд дебют направиха и нови петима български съдии, които се включиха успешно сред своите колеги.

Най-голямата изненада на републиканското бе отпадането на шампиона от последните три години и лидер в ранглистата преди турнира Георги Величков, който бе елиминиран още в 1/16 финалите от Калин Върбанов.

Ивайло Пеков, който представи България на Световното по снукър, отпадна на 1/4 финалите след загуба с 0:4 от финалиста Никола Кемилев. В полуфиналите Кемилев се справи с младия талант Теодор Чомовски. Братислав Кръстев пък трябваше да премине през Красимир Камешев, Сашко Димитров и Цветан Павлов, за да намери място на финала.

Много добро впечатление направиха младите Виктор Илиев и Теодор Чомовски, които са съответно на 14 и 16 години, но записаха халф-сенчъри брейкове в турнира.

До края на сезона в българския снукър остава единствено финалния Мастърс, където ще участват играчите от топ 16 в националната ранглиста.