Ангел Искрев от Евроспорт: На Прага на Европейско по лека атлетика

Шампионка по красота

галерия:

снимка: БТА/AP

Ангел Искрев е един от водещите коментатори на Евроспорт. Той започва своята кариера като журналист в телевизия "Канал 3" и само шест месеца след това получава предложение да се присъедини към екипа на Евроспорт.

През своите шест години зад микрофона е коментирал над 30 спорта, но основните в неговото портфолио са биатлон, ски бягане, лека атлетика, футбол и австралийски футбол. От 2010-а година коментира и за телевизия "ТВ +".

Очаквайте още материали от Ангел Искрев и други известни български спортни журналисти в новата рубрика на Sporta.bg "Колонката на..."

33-ото европейско първенство по лека атлетика в зала ще се проведе в столицата на Чехия – Прага. Зала „Арена 02“ ще домакинства за втори път на европейско първенство в зала (в това число влизат европейските игри под покрив през 1967-а) , а за първи път от европейския шампионат на открито през 1978-а Чехия ще приеме най-силната атлетика на континента. България ще бъде представена от 14 атлети – шест мъже и осем жени.  

Мъже:

60 м – Денис Димитров (60 м)

Скок дължина – Георги Цонов

Троен троен – Златозар Атанасов, Георги Цонов и Румен Димитров

Скок височина – Тихомир Иванов 

Гюле – Георги Иванов   

4107016

Жени:

 60 м – Ивет Лалова и Инна Ефтимова

1500 м – Силвия Дънекова

Троен скок – Габриела Петрова и Андриана Бънова

Скок височина – Венелина Венева-Матеева и Мирела Демирева

Гюле – Радослава Мавродиева

4107826„В отбора няма случайни атлети“ – заяви президентът на българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. И донякъде Карамаринов е прав, защото всеки един от тези атлети при определени обстоятелства може да достигне до финала в своята дисциплина.

Да, точно така, стигнахме до момента, в който всеки финал е успех за българската атлетика, дори и на европейско в зала. Трябва да свикваме с този факт, но да не изпадаме в драматични настроения.  

Дамите:

Най-голямата ни надежда за медал безсъмнено е Габриела Петрова в тройния скок. Европейската шампионка под 23 години скочи 14.55 м в Добрич. Единствено Екатерина Конева (14.68 м) има по-дълъг скок през сезона, а другата българка в сектора Андриана Бънова (14.10 м) също премина границата от 14 м, което прави дамската надпрева в тройния скок задължителна за всеки фен на леката атлетика в България.

Ивет Лалова спечели бронзовото отличие преди две години в Гьотеборг. Тази година Лалова (7.22 през сезон) все още не е разкрила възможностите си, но тя е доказано име в световната атлетика, а когато става въпрос за европейската, тя все още е сред фаворитките за медали. Инна Ефтимова има за цел да достигне до своя личен резултат през сезона на закрито – 7.31.

България излиза с младост и опит в сектора за скок на височина при жените. Световната рекордьорка за ветерани Венелина Венева – Матеева (1.94) и Мирела Демирева (1.92) ще атакуват финала, но за да постигнат целите си трябва да бъдат много близо до личните си резултати.

Силвия Дънекова не би трябвало да има проблеми с квалификацията. Най-добрата ни бегачка на средни и дълги разстояния записа личен рекорд на 1500 м 4:16.04, а най-важното за нея е да разчете темпото в евентуалния финал, защото със Сифан Хасан (4:00.46) в него, то ще бъде много, много бързо за моментните възможности на българката.

Радослава Мавродиева ще стартира за трети път на европейско в зала, ако успее да мине квалификацията, българката може да се пребори за призово класиране при добър ден.

Мъжете:

Най-силно се надяваме на добър резултат от Георги Иванов (20.41), но стартовият списък в неговата дисциплина е огромен и все изпъстрен с качествени тласкачи като световния шампион Давид Щорл изпъква над всички. Георги трябва да постигне личен резултат за сезона, за да премине лесно квалификацията, а във финала да бъде близо до националния рекорд, за да мисли за медал.

4107320

Златозар Атанасов (16.59), балканският шампион Румен Димитров (16.50 – лично в зала) и Георги Цонов (16.18). Секторната дисциплина е в тежка криза в Европа – само двама са скочили на 17 м, което дава шанс на младите ни скачачи да преодолеят пресявката. Георги Цонов ще участва и в скока на дължина, така че за него ще бъде много важно да задържи себе си без умора и/или травма.

Денис Димитров и Тихомир Иванов са страхотни български таланти в лека атлетика. Денис достигна до 6.66 сек (четвърто постижение в родната атлетика в зала за всички времена). Шансовете му за финал са малки, за го постигне той трябва да подбри резултата си. Тихомир (2.25) също трябва да „надскочи“ себе си, за да достигне финала. Очаква го една мнооого дълга квалификация.

А ето го и моят избор за топ 5 атлети, които трябва да следим на предстоящия шампионат.

4069353

Рено Лавийени – 28-годишният французин е непобедим в сектора за овчарски скок, а тази година все по-често преминава 6-метровата граница (6.02 м през сезона). Трябва да се случи чудо, което да отнеме европейската титла на световния рекордьор. Въпросът е ще има ли нов световен рекорд?

Давид Щорл – детето-чудо вече не е хлапето в сектора за тласкане на гюле, но продължава да бъде един от най-талантливите атлети в хвърлянията. Двукратен световен шампион и лидер в европейската ранглиста, той все още няма европейската титла в зала, а най-големият му съперник ще бъде олимпийският шампион Томаш Майевски.

Сифан Хасан – тя изглежда недостижима на 1500 м в зала. Холандката е близо шест секунди по-бърза от своятва най-силна съперничка Ангелика Цихоцка. Очаква се шоуто на Сифан да повтори соло бягането и от Стокхолм, в което тя постигна 4:00.46.

4107807

Павел Маслак – това, което е Сифан за своята дисциплина е Маслак за бягането на 400 м. Представителят на домакините е лидер в световната ранглиста (45.27 сек) и действащ световен шампион в зала. Със сигурност, когато пистолетът изгърми Павел ще бяга за публиката и за нов национален рекорд на Чехия, а може би, нещо повече.

Алина Талай – белорускинята е бронзова медалистка от световния шампионат в зала през 2012-а и вицешампионка от последния европейски шампионат под покрив през 2013-а. Дошъл ли е моментът за титла в 60 м с пр? След 7.88 във Виена през януари, Талай определено е фаворитка за титлата.

Европейското първенство ще се излъчи пряко в ефирите на Евроспорт2 и Евроспорт с коментара на бившия ни рекордьор на 60 м с пр. Пламен Кръстев и дойаенът Иван Чешанков. Първото включване е на 5 март от 17:30, не го пропускайте.   

Още материали на Ангел Искрев четете в личния му блог НА ТОЗИ ЛИНК