Симеон Чамов е новият носител на купа "Странджа"

галерия:

снимка: БФ Бокс

Симеон Чамов спечели купа „Странджа“ в 66-ото издание на международния турнир по бокс. На финала в категория до 69 кг той победи по точки Ярослав Самофалов от Украйна с 2:1 съдийски гласа (29:28, 29:28, 28:29). 

С титла при 81-килограмовите си тръгна и Радослав Панталеев, който спечели без бой след отказване на съперника му Елшод Разулов от Узбекистан. 

Чамов, който е шампион в категорията си от миналогодишното издание на турнира сега наследи „овакантения“ от Тервел Пулев трофей, който е първи в неговата кариера. През 2014 г. Чамов стана и шампион от първенството на Европейския съюз. 

„Не съм доволен от мача си. Исках да спечеля категорично, но не ми се получи – сподели след победата си българският боксьор. – Целият първи рунд играх в нокдаун след едно невнимание от моя страна, при което получих силен удар. Благодарение на треньорите успях да се върна в срещата, но не можах да покажа напълно възможностите си. За мен равносметката от този турнир е, че ме очаква още много работа, ако искам да постигам целите си – да печеля медали от големите първенства. Надявам се това да се случи още на предстоящото в София европейско първенство, а като цяло голямата ми мечта е Рио“, допълни шампионът.

През декември Чамов претърпя операция на дланта на дясната ръка, която забави подготовката му. Именно заради това и участието му на първите европейски олимпийски игри в Баку е под въпрос, тъй като има забавяне и при подаването на документите му. 

Първи подгласник на носителя на купа „Странджа“ стана шампионът в кат. до 64 кг Лоренцо Сотомайор (Азер), а втори е първенецът при най-тежките - Камшибек Кункабайев (Каз).

Ето и резултатите от всички финали:

Мъже

49 кг: Давид Алавердиан (Изр) – Абдула Кучкаров (Узб) - 1:2

52 кг: Джак Бейтсън (Анг) – Шахобидин Зоиров (Узб) – 0:3

56 кг: Жанбола Тилегенули (Каз) – Муроджон Ахмадалиев (Узб) – 0:3

60 кг: Самвел Берсегян (Арм) – Елвин Исайев (Азер) – 1:2

64 кг: Лоренцо Сотомайор (Азер) – Фазлидин Гайбазаров (Узб) – 3:0

69 кг: СИМЕОН ЧАМОВ – Ярослав Самофалов (Укр) – 2:1

75 кг: Бектемир Меликузиев (Узб) – Майкъл Орайли (Ирл) – 3:0

81 кг: РАДОСЛАВ ПАНТАЛЕЕВ – Елшод Разулов (Узб) – неявяване на съперника

91 кг: Рустам Тулаганов (Узб) – Геворг Манукян (Укр) – 3:0

+91 кг: Баходин Жалолов (Узб) – Камшибек Кункабайев (Каз) – ТКО в I 

рунд.

Жени

51 кг: СТОЙКА ПЕТРОВА – Рен Канкан (Кит) – 3:0

54 кг: СТАНИМИРА ПЕТРОВА – Кристина Круз (САЩ) – 3:0

60 кг: Светлана Каменова – Мира Потконен (Фин) – ТКО в I рунд

64 кг: Анген Алексюсон (Шв) – Елена Вистропова (Азер) – 2:0

75 кг: Нучка Фонтийн (Хол) – Киан Ли (Кит) – 1:2