Григор Димитров си осигури мач с Федерер след безапелационна победа

снимка: stockholmopen.se

Най-добрият български тенисист Григор Димитров изигра може би най-добрия си мач от Уимбълдън насам, след като разби световния №44 Лукас Поспосил с 6:2, 6:2 в осминафинален двубой от тенис турнира в Базел с награден фонд 1.9 милиона евро.

Световният №11 беше изключително концентриран, като записа много малко непредизвикани грешки. Той връщаше отлични, дълбоки ретури, с които разстрои играта на канадеца, който записа и огромен брой грешки от форхенд, които му костваха и категоричната загуба.

Двата сета се развиха по идентичен начин, като Григор загуби на 0 първите геймове при сервис на Поспосил, но след това реализира пробив за 2:1, а след това и за 5:1. Той не допусна нито една възможност за пробив и записа отлична защита срещу мощните удари на съперника.

Особено впечатляваща беше играта на Гришо от основната линия, която ще е с решаващо значение в следващия кръг, където българският топ играч среща живата легенда на тениса Роджър Федерер, който по-рано днес победи Денис Истомин.

В същото време утре сутрин Григор за пореден път ще бъде №1 при ударите на деня, след като в първия сет направи забележителна комбинация – лоб между краката с гръб към корта, а след това минаващ бекхенд по правата.

Двубоят на Григор Димитров срещу Роджър Федерер е утре, като часът ще стане ясен утре сутрин. Засега с представянето си Гришо защити 45-те си точки от миналата година и добави и 18 хиляди евро към банковата си сметка.

Първи сет

На сервис започна канадският тенисист, който безпроблемно натисна от начален удар и с гейм на 0 поведе - 0:1. Григор също показа добър сервис, но допусна и три грешки от бекхенд. На два пъти се стигна до равенство, но грешки на Поспосил позволиха на Гришо да изравни - 1:1. Поспосил обаче пръв показа сериозни колебания - с 3 непредизвикани грешки и двойна грешка той подари следващия гейм на българина, който не записа уинър, но спечели на 30 - 2:1.

Гришо усети колебанията на своя съперник и почна да връща по-леки, но дълбоки удари. Той затвърди своя пробив, а след това получи ново предимство при 15:30. Поспосил сбърка от форхенд за 15:40, но с уинър и ас стигна до равенство - 40 равни. Българинът стигна до нови три възможности да пробие, но Поспосил показа характер, излезе два пъти на мрежата и се защити, като с ново излизане на мрежата спечели гейма - 3:2.

Димитров от своя страна продължи убедително, а при 15:15 направи нещо зашеметяващо. Той направи лоб почти от края на корта между краката, а след това надигра съперника си при мрежата с прекрасен минаващ удар от бекхенд - отново "хот шот" за българина. Той спечели на 15 за 4:2.

Слабата игра на Поспосил продължи и Григор се възползва по отличен начин - той получи нови две точки за пробив и успя да поведе с 5:2, а след това беше убедителен в своето подаване - 6:2 и 1:0 за българина след 18 грешки на канадеца.

Втори сет

Втората част почна с убедителен гейм на 0 за Поспосил, но Григор продължи да е убедителен в своето подаване и изравни след победа на 30 - 1:1. Подобно на първата част, Гришо стигна до нови две точки за пробив при 15:40. Поспосил спаси едната възможност, но при втората Димитров не сбърка и отново поведе - 2:1.

Всичко се развиваше отлично за Григор, който поведе с 4:2, а след грешки от форхенд на Поспосил стигна до нова точка за пробив. Канадецът се защити успешно за 40:40. Той можеше да затвори гейма, но допусна двойна грешка и прати нов форхенд в аут - предимство Димитров. Гришо отново остана достатъчно дълго в разиграването и Поспосил сбърка - 5:2 за Димитров.

В последната част Гришо допусна изоставане от 0:30, но със силен сервис се измъкна от опасната ситуация и стигна до категоричната победа с 6:2, 6:2 и мач срещу Роджър Федерер.