Неубедителен Григор Димитров се промуши до 2-ия кръг в Базел

снимка: stockholmopen.se

Григор Димитров изигра един от най-слабите си мачове през сезона, но въпреки това елиминира първото си препятствие на силния турнир в зала в Базел – 135-ия в световната ранглиста тийнейджър Александър Зверев.

Гришо тотално проспа първия сет и го отстъпи с 2:6, като имаше късмет в края на втория и се възползва от нервността и липсата на опит в действията на германеца в ключови моменти, за да изравни след 6:4. Димитров на два пъти бе пред угрозата да допусне пробив веднага след като бе направил такъв, но този път грешките в играта на Зверев се оказа решаващи и 23-годишният талант от Хасково затвори мача с 6:2.

Следващият опонент на Григор Димитров в Базел ще бъде Вашек Поспишил (Канада), който надви опитния финландец Ярко Ниеминен с 6:3, 6:7 (4), 6:4. Гришо и Федерер са в горната четвърт на схемата и може да се срещнат на четвъртфиналите за втора поредна година. През миналия сезон швейцарецът спечели с 6:3, 7:6(2).

Определено българинът ще трябва да играе далеч по-добре, за да може да спечели следващия си мач, а и за да има някакви шансове срещу световния номер 2 и любимец на местната публика Федерер.

Гришо си заслужи 18515 евро от наградния фонд – 1.9 милиона – както и 45 точки за световната ранглиста.

Първи сет

Гришо започна ужасно двубоя и с грешки от бекхенд и неубедителен сервис даде три възможности за пробив при 0-40 на съперника си. Все пак, сервисът започна да работи в подходящо време, за да влезе гейма в дюс, но агресивното поведение от основна линия на Зверев му заслужи нова брейк точка, от която този път германецът се възползва - 0:1 след пробив.

Гришо не записа точка при посрещането на сервиса на съперника си и отстъпи с 0:2, не заради великолепен начален удар на Зверев, а заради нова порция грешки и от бекхенд, и от форхенд. Показателно за липсата на концентрация на Григор бе второто разиграване в следващия гейм, когато българинът не можа да завърши със стоп-воле комбинация от форхенд при напълно свободен корт, пращайки топката поне един метър в аут.

В крайна сметка Димитров спечели първия си гейм и успя да намали на 1:2, но отново не може да постави под напрежение Зверев при негов сервис, като германецът взе подаването си за 1:3. При 2:4 Гришо отново изпадна в беда на свое подаване, предоставяйки два шанса за нов пробив на съперника си. Със стабилен сервис Димитров се спаси до дюс, но поредният бекхенд в мрежата даде авантаж на Зверев. Проблемите на Гришо не спряха и той отстъпи с 2:5, след като отново бе принуден да се защитава дълбоко зад основната линия и се пропука за втори път в мача. Зверев не допусна изненади и затвори първия сет в своя полза - 1:0.

Втори сет

Гришо демонстрира, че си е направил равносметка на пропуските от първия сет, като не само стана по-агресивен от ретур, но и вложи повече разнообразие в ударите си, които принуждаваха Зверев да бърка повече. Така след спечеления първи гейм Димитров успя да се възползва от първата си възможност за пробив и поведе набързо с 2:0. Следващото подаване на българина също бе спечелено от него повече от категорично и за отрицателно време той си заслужи комфортен аванс от 3:0.

Григор не можа да регистрира втори пореден пробив, но накара Зверев сериозно да се изпоти, преди да спечели първия си гейм в мача - той продължи колкото предишните три и българинът се оказа с намален аванс от 3:1.

В петия гейм Димитров записа две-три добре изработени точки, но отново показа липса на достатъчно експлозивност в движенията си на корта и изпадаше в беда заради по-бавните си от обикновено реакции. Зверев демонстрира хладнокръвие под напрежение и върна пробива моментално - 3:2. Както можеше да се очаква в този момент на корта, германецът затвърди брейка си и изравни резултата на 3:3.

Григор изглеждаше посъбуден в началото на сета, но след трите последователно загубени геймове бе пред угрозата да допусне втори пореден брейк, след като Зверев поведе с 15-40, но все пак българинът оцеля и се пребори за нов минимален аванс в срещата - 4:3. Германецът не даде нито точка на Гришо в следващия гейм, за да индикира, че е преодолял бързо разочарованието от пропуснатата възможност за нов пробив.

Димитров не бе брилянтен при разиграванията в следващата част, но чрез стабилния си сервис неутрализира ретурите на Зверев и си заслужи предимство 5:4. С отлични бекхенд-слайс удари Гришо разстрои ритъма на съперника си и го принуди да греши достатъчно често, за да затвори изключително важния втори сет при 6:4 и да изравни на 1:1.

Трети сет

Физическата издръжливост започваше да става все по-важен фактор в двубоя, като едва в 4-ия гейм единият от двамата - Зверев - се оказа притиснат до стената, след като видимо започна да се движи по-трудно по корта.

В крайна сметка германецът се спаси, но при следващото си подаване не можа да удържи ударите от основна линия на Гришо и с грешките си му подари пробив за 4:2. Зверев можеше веднага да върне брейка, както се случи в предишния сет, но започна по-често да демонстрира нерви и припряност, което му изигра лоша шега, въпреки че очевидно Димитров не бе в най-доброто си състояние.

Нов форхенд в аут на германеца донесе на Гришо аванс от три гейма и му даде шанс да сервира за спечелване на мача в по-късен етап. Въпреки че българинът изоставаше с 0-40 в 8-ия гейм, успя да осъществи обрат и да си заслужи мач-бол, след като отново демонстрираше повече търпение от младия си съперник в разиграванията. Оказалото се последно разиграване продължи повече от минута и в крайна сметка Зверев прати форхенд в аут, с което узакони победата си с 2:1 сета.