Forbes: Гришо и Кобрата са знаменитостите на България за 2014

снимка: Twitter/Grigor Dimitrov

Гордостта на българския тенис Григор Димитров получи поредното си голямо признание. Световният номер 10 оглави класацията на българския Forbes - “Топ 70 на българските знаменитости”. Резултатите от класацията на престижното списание бяха обявени на официална церемония снощи.

Така, съвсем заслужено тази година знаменитост №1 на България е Григор Димитров, който е вторият най-популярен спортист на страната ни в социалните мрежи след Димитър Бербатов, който стана победител в миналогодишното издание на класацията, а в настоящата е под №6.

23-годишният хасковлия отбеляза страхотен напредък през тази година, гарниран с три титли на различни настилки, четвъртфинал на Australian Open, полуфинал на Уимбълдън и осминафинал на US Open. Освен това Димитров дебютира и в топ 10 на световната ранглиста. През 2013-а той зае четвърто място в анкетата на Forbes, a през тази вече е №1.

В личен план Гришо също не може да се оплаче. Той и Мария Шарапова са една от най-търсените светски двойки и двамата са по-влюбени от всякога, напук на появилите се наскоро слухове за тяхната раздяла.

На второ място в  “Топ 70 на българските знаменитости” е друг спортист - непобеденият на професионалния ринг Кубрат Пулев. Неговата позиция също е напълно заслужена. Кобрата има 20 победи от 20 мача между въжетата, а на 15 ноември ще се изправи срещу властелина в тежка категория Владимир Кличко за титлата на Международната боксова федерация (IBF).

Третата позиция е за певеца и композитор Владимир Ампов - Графа, който бе на второ място в класацията през 2013 г.

Forbes Топ 70 на българските знаменитости следва методологията на американското издание. Критериите, по които е направено подреждането, са: успехи в областта, в която се изявяват; участие в проекти, различни от основната дейност – като благотворителност и други обществени каузи; честота на медийните изяви и активност в социалните мрежи.

Според критериите на Forbes в звездната класация попадат спортисти, музиканти, тв водещи и продуценти, актьори и режисьори, модели и артисти.

Ето и кои българи попаднаха в топ 10 на престижната класация:

1. Григор Димитров (тенисист)
2. Кубрат Пулев (боксьор)
3. Владимир Ампов-Графа (певец и композитор)
4. Магърдич Халваджиян (продуцент)
5. Станислав Трифонов (телевизионен водещ и продуцент)
6. Димитър Бербатов (футболист)
7. Любомир Нейков (актьор и продуцент)
8. Асен Блатечки (актьор)
9. Мария Илиева (певица)
10. Лили Иванова (певица)