Гришо размаза израелец и за първи път достигна трети кръг на US Open

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Григор Димитров продължава да подобрява не само собствените си рекорди, но и тези на българския тенис изобщо, след като днес хасковлията сломи с 6-1 6-2 6-2 израелеца Дуди Села и за първи път в кариерата си достигна трети кръг на US Open.

След като до тази година Гришо нямаше в актива си нито една победа в основната схема на надпреварата, сега българинът вече очаква победителя от двубоя между Жоао Соуса и Давид Гофен за свой съперник в третия кръг.

Любопитното е, че именно Жоао Соуса бе тенисистът, който през миналата година изненадващо елиминира Димитров още в първия кръг на US Open.

Срещу Дуди Села Димитров не остави никакви съмнения, че е по-класният тенисист на корта, постигайки и трета победа срещу израелеца от общо четири изиграни срещи между двамата. Гришо бе пробит само веднъж от своя съперник в течение на срещата, но за сметка на това няколко пъти българинът не остави шансове на Села дори при собственото му подаване.

С днешния си успех Гришо си заработи и 90 точки за световната ранглиста на ATP, които обаче засега няма да са достатъчни, за да може българинът да се придвижи по-напред от сегашното си осмо място в ранглистата.

4110372

Още в първия сет Гришо набързо дръпна с 5-0 в своя полза, което и ясно подсказа, че Дуди Села трудно би успял да се противопостави на доминиращия българин. До края на частта израелецът все пак успя да се спаси от т.нар. "геврек", прибавяйки един гейм към актива си, който обаче се оказа и последен за него в сета.

Още в началото на втората част Григор Димитров отново стартира с пробив, макар и след това бързо да допусна първия си, а и единствен пробив при свое подаване. До края на гейма обаче хасковлията бързо се реваншира за моментната си липса на концентрация, без проблеми дръпвайки с 2-0 сета. По време на частта Дуди Села поиска и медицински таймаут, преди в крайна сметка да продължи с участието си в двубоя.

Третият сет се оказа нещо като досадно задължение за българина, който видимо вече бе спечелил мача, но все пак трябваше да го доиграе. За разлика от втората част, този път Григор не допусна нови пробиви и уверено приключи битката със своя съперник, давайки му едва пет гейма в разстояние на трисетовия сблъсък.