Министър Раданова уволни шефовете на "Академика 2011"

снимка: ММС

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова уволни съвета на директорите на търговско дружество "Академика 2011" – Цветко Начев, Марин Маринов и Тодор Трифонов. Като мотив тя изтъкна, че не може да работи с хора, които не се ползват с нейното доверие и не изпълняват нейната воля.

Раданова обяви още, че ще сезира главния прокурор на Република България и Министерството на финансите относно процедурите по възлагането на обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец и обявената прогнозна цена от близо 41 млн. лева.

Министърът и нейният екип разкриха подробности от одитния доклад, според който обществената поръчка трябва да бъде прекратена.

"Липсват каквито и да е било документи и/или информация относно начина на формиране на прогнозната стойност на поръчката за ремонта на Зимния дворец", заяви Евгения Раданова.

"Освен че се явява напълно неаргументирана и необоснована, прогнозната стойност изглежда и значително завишена в сравнение с подобни проекти, възложени също по реда на Закона за обществените поръчки.

Установени са и редица други формални нарушения при откриването на обществената поръчка, които също не могат да бъдат отстранени на този етап. Въз основа на направените констатации и изводи одиторският екип дава препоръка да се предприемат незабавни действия за прекратяване на процедурата", добави тя.

Министър Раданова изрично подчерта, че по закон няма право да нарежда на ръководството на дружество да прекрати или забави обществената поръчка. Още по-малко пък преди докладът на одиторите да е приключил. Милена

Гайдарска, външен експерт на министерството, внесе допълнителна яснота по случая.

"Препоръката на одиторите е процедурата да бъде прекратена, поради допуснати съществени нарушения, които няма как да бъдат отстранени без промяна на първоначалните условия", заяви тя.

Гайдарска разкри, че всички от екипа на министъра са крайно разочаровани от липсата на адекватна комуникация по казуса с членовете на съвета на директорите на "Академика 2011". Както е известно, ръководството на дружеството подведе министър Раданова и зад гърба ѝ обяви класирането от обществената поръчка.

"За нас беше шокиращо, че никой в министерството не беше уведомен за предстоящото отваряне на финансовите оферти. Това се е случило на 19 август (вторник), сутринта, а информацията е публикувана на сайта на дружеството или късно вечерта предишния ден, или в ранните часове във вторник.

Министър Раданова реагира светкавично и привика на спешна среща в сградата на ММС членовете на съвета на директорите на "Академика 2011". Никой от тях не успя да се аргументира защо цената на проекта е на стойност от близо 41 млн. лева.

След обсъжданията и тримата ръководители на дружеството заявиха, че действително са установени съществени нарушения, проведоха заседание и подписаха протокол с решение, че поръчката трябва да бъде прекратена.

Не мога да ви опиша изненадата на всички ни, когато на следващия ден, 20 август, разбрахме, че те са направили точно обратното и вече е избран изпълнител на обществената поръчка", обясни Гайдарска.

Министър Раданова сподели, че в тази ситуация тя не е в състояние да работи с настоящото ръководство на "Академика 2011".

Новото ръководство на "Академика 2011" включва Борис Тодоров (изпълнителен директор), Траян Христов (председател на съвета на директорите) и Мариана Велкова (член на съвета), а пълният одит на "Академика 2011" ще приключи до края на месец август.