Кубрат Пулев: Вярвайте в мен и ще смачкам Кличко!

Остава малко повече от месец до сблъсъка на годината между Кубрат Пулев и световния шампион в най-престижните версии на тежка категория в професионалния бокс Владимир Кличко.

Двамата ще се изправят един срещу друг на гала вечер в Хамбург на 6 септември, а залогът е световната титла на Международната боксова федерация (IBF).

От няколко дни Кобрата е в България и се готви за боя с Кличко на базата в Белмекен. 33-годишният софиянец говори в ефира на Нова телевизия, като за пореден път призова съперника си да даде допинг проба.

Кубрат каза още, че се чувства достатъчно силен да смачка Кличко и призова българите да вярват в него.

- Напрегнат ли си преди този мач? Ти го чакаш адски много време. Може би това е най-важният мач в кариерата ти…

- Не. Не се чувствам напрегнат, нито притеснен от нещо. Наистина това е голям мач, голяма отговорност, но аз имам достатъчно опит и достатъчно вътрешна сила и енергия, за да не се притеснявам от нищо.

- С какво ти превъзхождаш Кличко?

- Превъзхождам го с много неща, но няма да ги споменавам, за да не му давам идеи. Да даде Господ да имам късмет и мисля, че ще го победя.

- Ако го победиш, за което всички се надяваме, това ще е един доста сериозен трамплин в твоята кариера?

- Не бих казал трамплин. Бих казал най-големият връх - ще бъда на върха на планината. Нека обаче да не се настройваме за победи, макар че много българи ще дойдат, за което се радвам. Това ще ми даде допълнителни мотивация, енергия и стимул. В залата ще има много българи, а всички знаем, че ние сме много емоционални. Дори те да са 2 000 - 3 000 човека - мисля, че ще надделеят над останалите.

- Дано не става така, но ако случайно загубиш - нещо за тебе променя ли се и какво следва след това?

- И да паднем, и да бием, пак ще сме си ние. Не ме притеснява нищо. Аз се подготвям и отивам за победа. Отивам да победя. Чувствам се достатъчно силен, с Божията помощ, да го смачкам!

- Много хора казват за теб, че ти си един от най-интелигентните боксьори и това ти дава огромно предимство…

- Боксът е спорт за интелигентни хора. Който си мисли, че е за ограничени хора - жестоко се лъже. На пръв поглед е само едно блъскане, но всъщност е един класически спорт, който е създаден много отдавна. Той е един от най-старите спортове, който ще просъществува много, много напред.

Боксът не е за първосигнални и първични хора, импулсивни или агресивни - този спорт е за интелигентни хора. Трябва да мислиш много бързо и да вземаш решения. Трябва да изпреварваш противника и да предвиждаш неговите ходове. Той като игра на шах, само че още по-светкавично.

- Ти затова ли играеш шах?

- Не знам, дали затова играя шах. Играя шах, защото ми харесва и защото съм добър и на шах. (смее се - б.ред.)

- Какво друго правиш, освен да играеш шах и да тренираш?

- Извън подготовката обичам да съм с приятели и приятни хора. За мен не е важно да отида в някой 5-звезден хотел или на някой остров и да си направя 10 снимки и да ги показвам някъде. За мен е важно да отида с правилните хора, без значение къде. Важното е да се чувствам добре, да се чувствам щастлив.

-  Някога съжалявал ли си дори за малко, че не прие предложението да се биеш за Германия?

- Никога не съм съжалявал.

- Ти си изключителен националист…

- Не само националист. Аз съм изключително принципен човек. Родолюбец също и когато съм уверен в това, което мисля, и лично моята теза и убеждения - никой и нищо не може да ми повлияе.

- Какво би казал на Кличко? Вие имахте известни закачки на пресконференцията. Той се опита да те провокира…

- Не може да ме провокира. Бих му казал да се държи мъжки и да даде допинг проба. Това бих му казал. Бих му казал, че ако аз съм на негово място - бих дал допинг проба не за друго, а за да докажа, че съм реален световен шампион, че дългото ми стоене на върха не е случайно. Аз мога да дам допинг проба всеки ден, по всяко време. Когато и да дойдат - могат да ме проверят. Не се крия, знаят всяка вечер къде съм. Всяка вечер пиша къде спя, къде тренирам, абсолютно всичко.

- Какво ще кажеш на хората, независимо дали ще спечелиш или загубиш?

- Ще им кажа да не се настройват за победа, а да я желаят и тогава аз ще им я дам. Няма да е лесно, защото аз не се изправям само срещу един боксьор, а се изправям срещу една империя. Въпреки всичко, нека хората вярват в българското и в мен. Нека да знаят, че ние българите сме с една специална енергия, която е много силна.