Михаил Таков: Доволен съм от старанието на всички момчета

снимка: БТА

Треньорът на националният ни отбор по бокс за младежи Михаил Таков бе много доволен от завършващото днес световно първенство за младежи в Арена Армеец, София.

България спечели днес световна титла, и общо четири квоти за младежките олимпийски игри.

Г-н Таков, коя програма изпълнихте – минимум или максимум, на това световно първенство?

- Когато има световна титла, значи всико е било много добре (смее се). Винаги може да бъде и по-добе, но за периода, в който работихме около месец и половина, мисля, че постигнахме добри резултани. Разбира се, сега ще говорим, ще анализираме грешките, но аз благодаря на всички треньори, които работиха с отбора през цялото време.

Как ще коментирате играта на шампиона Благой Найденов по време на целия турнир?

- Когато победиш последователно боксьори от Русия, Армения и Казахстан, какво повече да искаме. Липсваше само кубинец при него, но те са само трима и бяха в други категории. Така че няма как да не съм доволен от представянето на Благой. -

Съжалявате ли за някой от момчетата, че не успя да покаже напълно възможностите си?

- Съжалявам за всеки, който не успя да се реализира. Но те са млади и тепърва ще се доказват. Ние трябва да се грижим за тях, за да останат в бокса и да може да ни радват за в бъдеще. Доволен съм от всички, че се стараха и влизаха в битките с голямо желание.

А има ли някой, който надмина очакванията ви?

- Да, имаше и такива момчета. Очакванията ми надминаха и Роберт Чамасянан на 69 кг, и Николай Чавдаров на 75 кг, и дори Душко Благовестов, който направи превъзходни мачове при 56- килограмовите. Само едни глас на китаеца и то в един рунд го пращаше на финала. Но понеже Душко беше отстранил техен представител предния ден и сега му го върнаха.

Ще се затрудните ли при избора на учасниците за младежката олимпиада при положение, че имаме 4 квоти, а можем да изпратим само трима?

- По-добре е, че имаме повече, отколкото по-малко квоти. До края на месеца трябва да решим кои ще пътуват, но в тренировъчния процес и това ще се изясни.

Ще разчитате ли на някои от младежите и за предстоящите квалификации за Рио де Жанейро?

- Това зависи от тях. Трябва да се представят добре на всяко състезание, да доказват постоянно, че те са най-добри в категорията си и тогава няма как да не им дадем шанс.