Овечки и "Сборная" започват подготовка за Световното

снимка: БТА/AP

Голмайсторът на НХЛ Александър Овечкин ще се присъедини към лагера на националния отбор на Русия на 20 април.

. "Сборная" се готви за световното първенство в Минск (Беларус) от 9 до 25 май. Руснаците ще се опитат да се реабилитират след провала на домашната Олимпиада в Сочи през февруари, когато отпаднаха на четвъртфиналите.

Новият старши треньор Олег Знарок заяви, че играчите от НХЛ няма да бъдат толерирани, като в отбора ще бъдат включени намиращите се в най-добра форма.

"Ще вземем окончателното си решение за състава, след като видим момчетата в действие. Не винаги идващите от НХЛ са по-добри от играчите от Континенталната хокейна лига. Още повече, че хокеистите от КХЛ работят от началото на лагера с нас и вече знаят какви са изискванията. Затова в състава няма гарантирано място за никого", категоричен е Знарок.

Овечкин спечели приза "Морис Ришар" за най-добър реализатор на редовния сезон в НХЛ за четвърти път в кариерата си, след като вкара 51 попадения в кампанията, но не успя да помогне на Вашингтон да се класира за плейофите за купа "Стенли".

Той има пет отличия от световни първенства с Русия, като през 2008 и 2012 помогна на отбора да спечели титлата, последната от които е рекордна 26-а.

Освен него, от северноамериканската лига към руския отбор до края на седмицата ще се присъединят и вратарят Антон Худобин (Каролина), защитниците Антон Белов (Едмънтън) и Дмитрий Орлов (Вашингтон) и нападателите Евгений Кузнецов (Вашингтон), Николай Кульомин (Торонто) и Андрей Локтионов (Каролина).