Спортисти от цял свят идват в Бургас за гала вечер на ушу в памет на Красимир Димитров

Спортисти от цял свят ще се съберат в събота вечерта в спортна зала "Никола Станчев" в кв. Меден рудник в Бургас, а над 100 ще бъдат ушу деятелите, сред които ръководители на федерацията по ушу и президентът на Лигата по Сан да и председатели на Националните комисии.

 

Това ще стане по време на гала вечерта на българското ушу, съобщи световния шампион на България и президент на бургаския спортен клуб "Бей Син" - Стефан Колев (на снимката). Той, заедно с Българската федерация по ушу и община Бургас са организатори на мащабното събитие.

 

Инициативата е съпътствана от финалния кръг за Купата на България по ушу. Тази година тя ще бъде в памет на сифу Красимир Димитров - Китаеца, един от първите учители, въвели Тайзди в България. В негова чест на гала вечерта в Бургас ще пристигнат негови ученици от САЩ, Канада, Русия и Германия.

 

"Под ръководството на Краси Китаеца през 1992 г. започнах да изучавам тай чи чуан. Той ми е преподавал и занимания с вътрешната енергия", сподели Стефан Колев, който освен носител на световни титли, подготвя от години най-силният отбор на страната ни по ушу. За последните 9 години във всички възрастови групи "Бей Син" е спечелил 300 медала за България от световни и европейски първенства, четири пъти е бил носител на Световната купа.

 

На 1 декември от 18:00 часа бургазлии ще могат да видят зрелищен спектакъл с много изкусни техники, показани от малките шампиони на СК "Бей Син", международните медалисти на България по Сан да и балерините от "Дюн". Родните спортисти ще покажат не само пълен самоконтрол и ловкост, но и въздействащи демонстрации с четири вида оръжия и премятания във въздуха.

 

За Купата на България пред публиката ще се състезават най-атрактивните спортисти. В неделя от 09:00 часа в състезанията по всички спортни дисциплини на ушу ще излязат 30 участника от 15 клуба на страната.

 

Кулминацията на Купата на България по ушу ще събере на едно място най-големите имена в китайските бойни изкуства, сред които доайена на българското ушу и председател на родната федерация - Георги Деничин и водачът на националния отбор по Сан да и главен съдия на Европейската федерация в този спорт - Маноил Манев.