Олег Велинов - човекът, който постави България на световната снукър карта

галерия:

Както навярно знаете, Олег Велинов е президент на Българската федерация по снукър, която е учредена преди 4 години. За кратко време той направи чудеса с този спорт у нас, като популярността се вдигна, а сега имаме честта да видим снукър елита в пълния му блясък в София.

 

Благодарение на този млад и амбициозен човек, България се появи на картата на световния снукър, а в момента цял свят говори за турнира, който се провежда в нашата столица.

 

Но едва ли са много хора, които знаят защо Олег се е захванал с този спорт, и то на крехката възраст от 22 години (по време на учредяването на федерацията).

 

"Преди 5 години реших да направя снукър клуб в България, защото нямаше такъв. Казваше се "Оли Клуб" и беше в Студентски град, но за жалост трябваше да го затворим, защото не можеше да се самоиздържа. Тогава с конкурентен клуб сформирахме нов, а през това време учредихме и федерацията. Така започна всичко", сподели Олег в интервю за Sporta.bg.

 

"Занимавал съм се с много неща до момента. Родителите ми са в строителния бизнес и съм помагал там. Сега съм се захванал основно със снукъра в България. Освен това и с моя клуб, както и с онлайн магазин за снукър. Представител съм на най-големите марки за снукър принадлежности за България, като вече се опитвам да продавам и извън страната.

 

"Просто видях, че нищо не е направено по този въпрос в България и реших да се захвана. Дали ще е някакъв спорт или нещо друго, вече няма значение - в реалния свят всичко вече е някакъв вид пазар".

 

Въпреки че цялото снукър общество възхвалява направеното от Олег Велинов, самият той поставя целите си високо, като смята, че има още много, много работа за вършене от негова страна, за да стигне този спорт до немислими доскоро върхове.

 

"Нещата още не са съвсем добре и ни чака още много работа. Не може да се правят само такива турнир. Постепенно трябва да изградим история на този спорт в България. Това е и нашата цел - да предизвикаме интерес, за да се запалят повече хора по тази невероятна игра. Затова и най-добрите играчи в света са тук".

 

Преди 4 години в България имаше около 10 снукър маси и само един клуб, докато сега нещата са доста по-различни, а нещата в българския снукър бавно, но славно придобиват все по-интересен вид.

 

"Ако преди няколко години имаше 10 маси в България, то сега те са над 100 в национален мащаб. Доскоро нямахме никакви бази, а сега има клубове в София, Пловдив, Варна, Бургас, Кюстендил и Ловеч. Спортът ни все още е малък, само на 3-4 години, но се правят различни семинари за треньори и съдии и нещата се развиват.

 

Въпреки това Олег вярва, че могат да се направят още много неща, за да се стигне до крайната цел - българин сред топ играчите в света.

 

"Трябва да започнем да мислим за повече семинари за чуждестранни треньори, както и да пращаме повече играчи в Англия да тренират по няколко месеца. От началото на следващата година ще насочим нашите усилия към това. Глобалната ни идея е не просто да имаме турнир, а да имаме много добри българи, които да са конкурентни на най-добрите в спорта. Надяваме се в следващите 6 години това да се осъществи", сподели още г-н Велинов.

 

 

Според него няма как нещата в една федерация да се развиват импулсивно и действа според определен план и има ясни идеи за това какво трябва да се случва в българския снукър.

 

„Няма как нещата да се случват импулсивно. Аз имам стратегия и идеята е след няколко години да има български състезател, който да е сред най-големите в този спорт. Всичко останало няма значение - мога да правя различни неща в различни сфери, но това е моята идея и това е моята концепция.

 

"Мисля, че всички които са около мен - съдии, състезатели, дори министърът на спорта споделя моите виждания, г-н Данчев - мислят като мен и имат амбицията да развием този спорт".

 

Той сподели, че няма как да се справи сам с всичко, но вярва, че благодарение на неговите близки снукърът в България се развива по правилния начин.

 

"Благодарение на приятелите ми и близките ми, снукърът е в сигурни ръце. Аз ако трябваше да се занимавам сам, това нямаше да се случи. Все още не съм стигнал това ниво да мога да се справям сам с нещата, но един ден и това ще стане. Надявам се, че сме в прав път, но да не стигаме до крайни заключения".

 

 

Олег обаче е сигурен, че са много малко хората, на които може реално да разчита в развитието на българския снукър.

 

"Много трудно мога да се доверя на някой човек да ми свърши някаква работа или да ми помогне, защото няколко пъти вече съм се разочаровал много. Поради това много хора не знаят какво се случва и научават тогава, когато вече е сигурно и работата е свършена.

 

"Имал съм упреци за това нещо, но в момента в България най-трудното нещо е да намериш човек, който да ти свърши работа и кадърен кадър, на когото можеш да разчиташ и да му се довериш, че ще свърши това, което искаш.

 

"Пълно е с екипи, които не си разбират от работата, или хора, които ги мързи да гледат. Аз като промоутър и президент на федерацията нямам изгода от такива хора, защото това са грешно дадени пари.

 

"Ние нямаме много пари за пилеене, както в други спортове и всяка една стотинка е ценна и трябва да бъде използвана оптимално. По-добре да се натоварим ние, отколкото да даваме задачи, които няма да бъдат изпълнение, както трябва", завърши Олег.

 

Въпреки наглед крехката си възраст за човек с толкова отговорен пост, 26-годишният президент е пример за всеки един човек, който иска да развива някакъв спорт в България. Амбициозен, трудолюбив и инициативен - с Олег Велинов бъдещето на българския снукър изглежда обещаващо.

 

 

Иво Вецев, sporta.bg