Цвети Пиронкова загуби на старта на турнира в Токио

снимка: БТА

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова загуби на старта на турнира в Токио с награден фонд 2 милиона и 168 хиляди долара.

 

Цвети отстъпи на номер 17 в световната ранглиста Луцие Шафаржова след 0-2 сета (4:6, 6:7 (3)).
Това бе трета победа за чешката тенисистка срещу Пиронкова. С тази загуба Цвети не успя да защити точките си от миналата година, когато се класира за втория кръг на турнира в Токио.

 

Цвети поведе с 40:0 в първия си гейм, но допусна пробив след серия от грешки. Българката обаче веднага се съсредоточи и направи пробив на нула за 1:1. Пиронкова поведе в резултата след като взе подаването си след серия обрати в гейма. При 2:2 Луцие Шафаржова направи силен гейм и успя да пробие за втори път сервиса на Пиронкова.

 

След това чехкинята успя да задържи подаването си за да поведе с 4:2. До края на сета Шафаржова успя да спечели своите сервис геймове и да поведе с 1-0 сета.

 

Във втория сет Цвети започна със стабилна игра на сервис и поведе с 1:0. Последваха няколко разменени гейма, като чехкинята започна да допуска повече грешки и трудно печелеше своите подавания. Пиронкова обаче успяваше лесно да печели своя сервис. При 6:5 за Пиронкова, българката стигна до сетбол, но Шафаржова не се предаде и докара сета до тайбрек.


Там двете тенисистки трудно печелеха точки от своите подавания, но по-упоритата чехкиня успя да докара резултата до 6:3, след което с първия си мачбол взе победата в този двубой.


Следващото участие на Цвети Пиронова ще бъде на турнира в Пекин, като засега българката е четвърта поставена в квалификациите.