Ивайло Габровски няма да участва на Олимпиадата и в Обиколката на България

снимка: Булфото

Петкратният шампион от колоездачната Обиколка на България Ивайло Габровски заяви, че няма да участва на олимпийските игри в Лондон, тъй като не е получил гаранции от ръководството на Българския колоездачен съюз, че ще бъде включен в отбора.

 

"От доста време насам обявявах по медиите, че държа да участвам на олимпийските игри в Лондон. След победата в Обиколката на Турция към мен има недоверие от страна на федерацията. Беше ми казано, че съм включен в разширения състав на България, но нямам титулярно място. Селекционерът на националния отбор на България Красимир Коев ми каза, че на 30-ти юни ще бъде определен състава на тима. Няма елитен спортист, който да успее да се подготви за олимпиада за по-малко от месец. Между него и мен се получи разрив по темата. Поисках да подпиша договор с федерацията, че ще бъде включен в състава, но ми беше отказано", заяви на пресконференция днес звездата на българското колоездене.

 

Според Габровски в момента дори няма средства за олимпийска подготовка.

 

"Лицето на колоезденето в България и пред света се казва Ивайло Габровски. Искам да кажа, че пари за олимпийска подготовка няма. Кой ще държи сметка на тези хора? Защо нямат доблестта да си признаят къде са парите. Именно те обявиха проектобюджет за федерацията в размер на един милион лева. Към моето име се гледа с недоверие, искат отново да се доказвам. Тези хора не разбират от колоездене и не оценяват успехите. Аз съм на 34 години и следващата олимпиада едва ли ще бъде реалност", добави Габровски.

 

Той заяви, че не мисли да се оттегля от спорта, а "следващата година-две ще бъдат решаващи за това с какво иска да се занимава". Габровски заяви също, че не мисли да участва тази година в Обиколката на България.

 

"Нямам желание да участвам в Обиколката на България. Всичко това в момента е тъжно и жалко. Исках да ми се напише на лист хартия, че ще участвам. Сега българските състезатели отиват на екскурзия - да разгледат Бъкингамския дворец и забележителностите на Лондон. Просто няма ясна позиция за състава на националния отбор, не се знае кой ще участва, няма пари за подготовка. В Управителния съвет има хора, които имат други интереси", добави Габровски.

 

Според него на олимпийските игри ще участват Данаил Петров и Мартин Грашев, а успех ще бъде, ако завършват състезанието. Относно биологичния паспорт Габровски заяви:

 

"Такъв паспорт се изисква само за участие в Про тур - Обиколките на Франция, Испания и Италия. Тук по-скоро става въпрос за контрол на олимпиадата". От думите му обаче стана ясно, че той няма такъв паспорт.

 

"Независимо от всичко аз се гордея с успехите, които съм постигнал. Аз съм най-успешният състезател и моето име ще остане в историята. Преди две години, когато имах нужда от помощ, никой не се обади. Не може да се борим с група хора, които работят срещу мен и срещу спорта като цяло. Сигурен съм, че старото ръководство би ми гласувало доверие да участвам на олимпиадата. Отдал съм целия си живот на спорта и остарявам на колелото. За олимпиадата се изисква подготовка няколко месеца. В състоянието, в което се намирам в момента, едва ли ще помогна на националния отбор. Върховата спортна форма се прави с месеци", заяви още Ивайло Габровски. Той ще участва в състезание в Румъния на 4-ти юли.