Федерер изнесе шоу в стил "Доктор Джекил и мистър Хайд", за да обърне Дел Потро

снимка: БТА

Роджър Федерер напомни за времето, когато беше номер 1 в света, с впечатляващ обрат от 0:2 сета до победа в четвърфинала срещу Хуан Мартин Дел Потро на „Ролан Гарос". Така швейцарският феномен достигна полуфинал от Големия шлем за 31-ви път в изключителната си кариера.

 

В началото на Откритото първенство на Франция Федерер изравни рекорда по победи на легендарния Джими Конърс, а сега изравни постижението му от достигнати полуфинали в четирите най-престижни турнира в тениса.

 

Магията в играта на аржентинеца го напусна светкавично, след като спечели тайбрека във втория сет, за да поведе с 2:0 - 6:3, 7:6 (4). Последва унищожителна серия от 18 спечелени от 23 изиграни гейма в полза на Роджър Федерер и в крайна сметка след 6:2, 6:0 и 6:3.

 

Мачът се разви крайно драматично и поради друга причина - докато Дел Потро спасяваше мач-боловете на Фед Експрес, на другия корт „Филип Шатрие" Жо-Вилфред Цонга изстискваше последните сили на световния номер 1 Новак Джокович.

 

Федерер бе крайно неубедителен в първия сет на срещата и не беше изненадващо, че отстъпи в него без сериозна съпротива - швейцарецът грешеше от форхенд малко пред основната линия прекалено често, за да поставя под напрежение съперника си от Аржентина.

 

Първият сервис на Фед също бе крайно незадоволителен - само 49% и въпреки повечето уинъри - 6 срещу 5 - Дел Потро надделя, благодарение на силния си начален удар (71% успеваемост при вкаран първи сервис).

 

Чак към средата на втората част Федерер успя да влезе в нужния ритъм за тенис от висока класа, а Дел Потро не се възползваше от колебанията на противника си, за да направи пробив. Така и двамата опоненти разчитаха на подаванията си, за да трупат точки и да печелят геймове, като Фед оцеля, независимо от 15-те си непредизвикани грешки.

 

Така сетът бе доведен до тайбрек, но в ключовите моменти Федерер позволи на Дел Потро да натрупа преднина и да направи мини-пробив, който се оказа решителен. В крайна сметка аржентинецът спечели битката със 7:4 и поведе с 2:0, а по начина, който се развиваше мача, изглеждаше, че психологически везните са наклонени изцяло в полза на Дел Потро.

 

Вместо това обаче целите мощ, потенциал, класа и физическа сила на Федерер се изля безпощадно върху победителя от US Open през 2009-та година. Публиката подкрепяше Федерер, а той само за 32 минути успя да си осигури оставане в мача след перфектен начален удар и 76% успеваемост при вкаран първи сервис.

 

4-ият сет се разви дори по-безметежно за швейцареца - 6:0 след само 23 минути, при положение, че Дел Потро имаше стимул да търси по-бърза победа. Трябва да се подчертае, че след изиграването на първите няколко гейма от 3-ата част, аржентинецът имаше видимо проблеми с коляното си, които го направиха по-бавен и по-малко настървен на корта.

 

Федерер бе категоричен в превъзходството си в 4-ия сет, който изглеждаше решен още при първия пробив за 2:0. Швейцарецът увеличи процента си на спечелени точки след вкаран първи сервис - цели 86, а съотношението на уинърите бе смазващо в негова полза - 13 срещу 2.

 

Така при 2:2 в началото на 5-ия сет нямаше човек по трибуните на корта, който да се съмнява в победата на Федерер. Отново цели 17 уинъра му помогнаха да срази Дел Потро, който все пак принуди съперника си да сервира за спечелването на мача, след като намали на 5:3, отразявайки мач-бол. Нямаше обаче какво да спре Федерер до спазването на сценария от 2009-та година, когато отново победи Дел Потро в пет сета на „Ролан Гарос", само че на полуфинал.