Виталий Кличко: Украйна е най-корумпираната страна в света

снимка: БТА

Световният шампион по бокс за професионалисти в категория тежка на Световния боксов съвет, украинецът Виталий Кличко иска да направи своята партия "Удар" третата политическа сила в страната след изборите, предвидени за октомври. Това каза Виталий Кличко в интервю, публикувано в днешния брой на германския вестник "Ди Велт".

 

"В момента ние сме четвъртата партия в страната. На изборите през октомври ние искаме да станем третата. А след това ще бъдем втората", декларира по-големият от братята Кличко.

 

Виталий Кличко, който определи Украйна като "най-корумпираната страна в света", каза: "очевидно е, че изборите през октомври няма да бъдат нито свободни, нито справедливи". Той поиска за изборите през октомври "колкото се може повече национални и международни наблюдатели".

 

Кличко не изключва алианс с другите опозиционни партии, за да се засили разединената украинска опозиция. "Ние си научихме урока", каза световният шампион по бокс в тежка категория.

 

Виталий и неговият по-малък брат Владимир бяха на първата линия на "Оранжевата революция" през 2004 година, която доведе на власт прозападно ориентираните Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко, припомня БТА. Виталий Кличко на два пъти направи опит да стане кмет на Киев на местните избори през 2006 и 2008 година.