Радослав Великов стигна до битката за бронза, Кирил Терзиев не успя

снимка: bgolympic.org

Радослав Великов ще се бори за бронзов медал в категория до 55 килограма на олимпийския турнир по свободна борба в Лондон.

 

По-рано днес Великов отпадна на осминафиналите след драматично поражение с 1:2 части (3:0, 1:1, 0:4) от фаворита Владимер Хинчегашвили (Грузия). Грузинецът обаче оправда големите очаквания към себе си и стигна до финалната схватка в турнира, където ще срещне другия изявен фаворит за златото - руснакът Джамал Отарсултанов.

 

По този начин Хинчегашвили изтегли Великов до репешажите, където българският борец постигна две победи и по този начин си осигури мач за бронзовия медал. 

 

В първия си двубой от репешажите Руди се наложи с 2:0 (3:0, 3:0) над египтянина Ибрахим Фарах Абделкаим Мохамед, като го отказа с няколко технични хватки. Във втората схватка съперник на Великов беше 18-годишният индиец Амит Кумар. Бронзовият медалист от Пекин спечели и двете части срещу Кумар на една точка при клинч, за да изкове победата си с 2:0 (1:0, 1:0).

 

Така Радослав Великов ще защитава бронзовия си медал от Игрите в Пекин преди четири години, а срещу него ще застане японецът Шиничи Юмото.

 

За съжаление представителят ни в категория до 74 килограма при свободняците - Кирил Терзиев не успя да повтори постижението на своя колега в националния отбор и отпадна от надпреварата. Терзиев започна директно от осминафиналите, но загуби още първата си схватка от Садех Саед Гударзи (Иран).

 

Иранецът обаче стигна до финала и даде втори шанс на Терзиев, от който той не успя да се възползва. Българинът загуби още първата си среща от репешажите срещу Сослан Тигиев от Узбекистан и така отпадна от надпреварата.