Станка ще се бори за златото в Лондон! (снимки)

галерия:

снимка: БТА

Станка Златева на втора поредна Олимпиада ще се бори за златния медал в турнира по свободна борба за жени в категория до 72 килограма, след като се класира за финала на Игрите в Лондон. На 1/4-финалите българката се наложи категорично с 2:0 (2:0, 2:0) части над представителката на Испания Унда Майдер (виж снимки от мача>>).

 

Златева проведе двубоя по най-добрия възможен начин, като противничката ѝ така и не успя да я затрудни сериозно и българката съхрани силите си за решителния финал.

 

В мача за титлата, родената в село Крушаре боркиня ще срещне руското чудо Наталия Воробьова, която на полуфиналите детронира олимпийската шампионка от Пекин 2008 Цзяо Ван (Китай), която преди четири години победи именно Станка Златева на финала. По програма мачът за титлата трябва да започне в 21:48 часа българско време.

 

21-годишната Воробьова е новата звезда на руската женска борба, като за качествата й говори фактът, че тя успя да измести в категорията си легендата и дългогодишна съперничка на Станка Златева - Екатерина Букина.

 

Нещо повече - Наталия Воробьова вече познава вкуса на победата срещу Станка Златева, след като през март тази година я надви и то с туш на Европейското първенство в Белград. Сега българката ще има възможност за реванш, а залогът е олимпийската титла.

 

Иначе в полуфинала срещу Унда Майдер, Станка спечели първата част с 2:0 точки, след като първо мина в гръб на испанката, а малко по-късно взе втората си точка в рунда след блестяща контраатака.

 

В началото на втората част българката парира много опасна атака на Майдер, а после успя да я избута от тепиха, което донесе нова точка в актива й. След това Златева взе още една точка заради неуважено обжалване на треньорския щаб на испанката, която се оказа достатъчна за победата в рунда с 2:0, а с това и за крайния успех в мача, и място на финала.

 

Пътят на Станка Златева до мача за титлата, освен през Унда Майдер, мина през още три съпернички преди нея:

 

В квалификационния си двубой Златева се справи с беларуската си опонентка Василиса Марзалюк.


На осминафиналите тя надви шведката Джени Франсон с 2:0 (1:0, 1:0).

 

На четвъртфиналите пък българката се справи с представителката на Камерун - Анабел Лауре Али също след 2:0 части (3:3 и 2:0).