Станка Златева е на полуфинал на Олимпиадата

снимка: БТА

Станка Златева е на полуфинал на Олимпиадата в Лондон! Българската представителка в свободната борба в категория до 72 килограма се представи отлично и в третата си схватка от програмата на олимпийския турнир.

 

Станка Златева се разправи с камерунката Анабел Лауре Али след 2:0 части (3:3 и 2:0), за да си осигури трета победа в английската столица. Така българката отива на полуфиналите, където ще се изправи срещу испанката Унда Майдер.

 

Златева преди това беше преодоляла две препятствия на Олимпиадата в своята категория, като успехите ѝ бяха по-спокойни и по-малко резултатни.

 

Тя надви шведката Джени Франсон с 2:0 (1:0, 1:0) на осминафиналите.

 

В квалификационния си двубой пък Златева се справи с беларуската си опонентка Василиса Марзалюк.

 

Много активно започна схватката между Станка и Лауре Али, като след перфектна офанзива българката успя да преобърне съперничката си и да спечели 3 точки накуп, но моментално последва контра на камерунката, с която тя намали на 3:2 пункта.

 

Следващите секунди протекоха нервно, защото Лауре Али успя да захване здраво българката и да я тръшне на пода, за да изравни резултата на 3:3, но предимството на Станка се запази заради спечелените накуп пунктове.

 

Така след инфрактната победа в първата част Златева започна по-спокойно вторите 2 минути, като и двете опонентки заложиха на тактическо надлъгване и по-пасивни действия. Съдията на тепиха често спираше часовника, за да направи забележки.

 

В крайна сметка неуспешна атака на камерунката ѝ коства загубата, защото Станка се възползва от шанса да застане зад гърба ѝ и да запише 1 точка. Последва заключване на краката на съперничката от страна на Златева и тя поведе с 2:0 10-ина секунди преди края, с което си подпечата класирането на полуфиналите.

 

Следващата опонентка на българката ще бъде испанката Майдер Унда, която отстрани трудно монголката Бурма Очирбат след 2:1 части.

 

Другият полуфинал е крайно любопитен - китайската олимпийска шампионка от Пекин Джиао Ван срещу рускинята Налаия Воробиева, която учи в университета по космонавтика в Санкт-Петербург.