Станка Златева се класира на 1/8 финалите на Олимпиадата

снимка: bul-wrestling.org

Станка Златева започна с отлична победа с 2:0 части участието си в олимпийския турнир по свободна борба свободен стил в категория до 72 килограма.

 

Българската вицешампионка от Пекин срази беларуската си опонентка Василиса Марзалюк в двете части с по 1:0 и безпроблемно се насочи към осминафиналите в Лондон.

 

В следващата фаза Златева ще се изправи срещу шведката Джени Франсон, като мачът се очаква да започне около 16:00 часа българско време.

 

На Европейското първенство в Дортмунд Станка надви Франсон, а февруари месец 2012-та я победи и на турнирите „Дан Колов" и „Никола Петров" в София.

 

Първата част на схватката от квалификациите започна очаквано с тактическо надиграване между двете, като в първите 2 минути нито една от съперничките не успя да запише точка.

 

Според правилника трябваше да бъде изпълнен клинч, а жребият повели Станка да захване коляното на Марзалюк и нашето момиче без никакви проблеми я изтласка от очертанията на тепиха - 1:0 за българката и спечелване на частта.

 

Втората част стартира с офанзива на беларуската боркиня, която захвана Станка и прилепи главата ѝ почти до пода, но Станка успя да се отскубне и отново да започне надлъгването от изправена позиция.

 

Атаката на Златева започна 30 секунди преди края и тя се оказа успешна, като българката я прикова на тепиха и застана зад гърба ѝ - по този начин тя спечели 1 точка и поведе във втората част.

 

В крайна сметка до края на втората част не се случи нищо изненадващо и Златева очаквано се класира на осминафиналите.