Швейцария продължи победната си серия на световното по хокей

снимка: БТА

Швейцария отбеляза три гола в последната част при победа над Чехия с 5:2 в среща от световното първенство по хокей на лед, с което тимът остана категоричен лидер в група "А", която се провежда в Стокхолм.

 

Останалите си победи швейцарците спечелиха срещу Швеция и Канада.

 

"Програмата беше много тежка за нас, а трите победи над тези топ нации са много повече, отколкото очаквахме. Това беше истинско предизвикателство за нас. Мислехме, че една победа в тези три мача щеше да маркира добро начало на световното първенство за нашия тим", каза ентусиазираният треньор на швейцарците Шон Симпсън.

 

Чехите, които са с баланс от победа и две загуби, пък регистрираха най-слаб старт на турнира от 19 години насам. Те губеха с голове на Андрес Амбул и Нино Нидерайтер, но лъч надежда донесоха двете попадения на Иржи Худлер за 2:2.

 

Симон Мозер, Симон Боденман и Рето Зури обаче решиха мача в полза на Швейцария с голове в последната третина. Чехия стреля цели 39 пъти към вратата на Рето Бера, който игра за първи път от началото на годината, но вратарят се справи перфектно.

 

В мач от група "Б" в Хелзинки, Словакия изравняваше на два пъти, но в крайна сметка се наложи с 3:2 над Германия. Михаел Волф даде аванс на германците през първата част, а Словакия изравни чрез Марио Близнак след 33:30 минути игра.

 

Маркус Кинк даде отново аванс на Германия в началото на последната третина, но останалата част от мача принадлежеше изцяло на словаците, които се наложиха след два гола на Томас Заборски.

 

Благодарение на победата над Германия, Словакия се изравни с лидерите Русия и САЩ, но тимът на Владимир Вуйтек е с мач повече. Германците пък се намират на шесто място с актив от едва една точка.