Наказаха Остапчук само за година

снимка: БТА

Състезателката по лека атлетика Надежда Остапчук (Беларус) получи едногодишно наказание заради употреба на допинг, обявиха от националната антидопингова агенция.

 

31-годишната Остапчук спечели златния медал в тласкането на гюле на олимпийските игри в Лондон, но след това даде положителна допинг проба за забранения анаболен стероид метенолон.

 

Наказанието на състезателката е по-малко от стандартното двегодишно, тъй като нейният треньор Александър Ефимов си е признал, че умишлено и без нейно знание е сложил забраненото вещество в храната й.

 

Ефимов беше наказан за четири години.

 

"Разследването на случая беше сложно и приключи на 7-ми септември. Беше установено, че забраненото вещество е сложено в храната на Остапчук от нейния треньор Александър Ефимов на 30-ти юли. Той е бил притеснен от последните й резултати. Ефимов призна вината си в хода на разследването", заяви шефът на националната антидопингова агенция на Беларус Александър Ванхадло на пресконференция днес.

 

Надежда Остапчук отрече да е употребявала допинг. Тя добави, че е била проверявана два пъти преди олимпиадата и двете й проби са били отрицателни.

 

"Общо от месец април до олимпийските игри съм дала 16 допинг проби. Трябва да си пълен идиот, за да вземеш допинг точно преди началото на състезанието", каза състезателката.

 

Олимпийската титла беше връчена на класиралата се втора в надпреварата Валери Адамс (Австралия). На второ място се придвижи Евгения Колодко (Русия), а бронза получи китайката Гун Лицзяо, която даде четвърти резултат.