Емил Димитров: Всички, които ще инвестират в ЦСКА, искат Стоичков за президент

снимка: Булфото

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров даде яснота по въпроса как според сформирания Инициативен комитет за спасение на ЦСКА ще се издържа клуба в бъдеще и как ще бъде структурирано неговото управление.

 

Политикът добави, че всички фирми, които са готови да подпомогнат клуба искат за президент наставника на Литекс Христо Стоичков. Освен това в Борисовата градина очакват като спонсор руския енергиен гигант „Газпром".

 

Днес сдружението даде специална пресконференция, на които станаха ясни всички негови членове. Това са: Георги Атанасов - журналист, Емил Димитров - депутат от ГЕРБ, Пламен Марков - легендарен футболист на ЦСКА и бивш национален селекционер, Димитър Ангелов - председател на централния фенклуб на ЦСКА, Лъчезар Николов - бизнесмен, Румен Атанасов - бизнесмен, Станислав Иванов - председател на парламентарния фенклуб на ЦСКА и депутат от ГЕРБ.

 

Освен това ЦСКА ще получи финансова подкрепа от фирмите: "БЕЛЛА" (хранителна индустрия), "Интерпром" (строителна компания), "Каро трейдинг" (строителна компания), "Понс холдинг" (строителна индустрия), "Сиенит" (строителство и инвестиции), Изба "Тера Тангра" (винарство), "Централ 52 ЕООД" (хотелиерство), GP Group (строителство и инвестиции) и TLG (търговия).

 

„Искам да помоля да не водим разговори за политика. Тук съм в качеството си на привърженик на ЦСКА. Създаването на този комитет е с цел възраждането на ЦСКА. От миналото трябва да се вадят поуки, но няма да се връщам назад.

 

Искаме тимът да се развива нормално, финансира нормално. Доста от фирмите, които изявиха желание да помагат, могат и сами да издържат ЦСКА. Но не това е целта.

 

Това са фирми от белия сектор, с годишен оборот стотици милиарди левове и с платени данъци за стотици милиони. Две от тях не пожелаха имената им да бъдат разкривани. Всички те искат Христо Стоичков, заедно с подходящ екип, да управлява отбора.

 

Средствата се осигуряват, за да може ЦСКА да функционира нормално. Да, очакваме "Газпром" да стане спонсор. Имаме уверението на премиера Бойко Борисов, но това още не е факт, а и ще отнеме време докато всичко бъде уточнено.

 

След създаване на акционерното дружество всеки фен ще може да закупи акции на тима. Никой обаче няма да притежава повече от 5% от тях, тъй като целта не е никоя фирма да става собственик на ЦСКА. Всички сме тук от любов към отбора, за да помагаме. Аз нямам никакво намерение да влизам в управлението.

 

Преговаряме с "Титан". Засега сме се споразумели относно две неща. Първото е, че те няма да са мажоритарен акционер и второто е, че няма да участват в управлението. Новата структура ще избере ръководството. Акциите ще бъдат придобити, но тепърва юристи и икономисти ще започнат да работят по този въпрос. В напреднала фаза на разговорите сме, дали сме си срок от няколко дни да завършим всичко.

 

Школата ще бъде приоритет. Ще започнем да работим веднага. Има ли талантливи юноши, ще намерим начин да ги внедрим в първия отбор. Знаете, че Христо Стоичков има две школи, заедно с него създадохме проекта в Етрополе, който работи добре", заключи Емил Димитров.