Нико Розберг триумфира на Спа, Хамилтън с впечатляващ пилотаж

снимка: БГНЕС/EPA

Нико Розберг с Мерцедес триумфира в Гран При на Белгия. На пистата Спа, една от най-емблематичните за Формула 1, германецът бе стабилен и не допусна никакви колебания по време на цялото състезание. Същевременно, съотборникът на победителя – Люис Хамилтън успя да стигне до третата позиция.

Британецът се открои с впечатляващо представяне след тежкия уикенд, който изживя. Той стартира от последната редица на стартовата решетка заради наложеното му наказание, като успя да се придвижи до призовите места. На второ място финишира представителят на Ред Бул – Даниел Рикардо.

По традиция състезанията на пистата Спа са изключително интригуващи, като и този път бе така. Още при старта двете Ферарита – управлявани от Кими Райконен и Себастиан Фетел – се удариха. Те започнаха съответно от трето и четвърто място на стартовата решетка, но след първия завой и нелепия инцидент, изостанаха. В крайна сметка Фетел завърши шести, а Райконен двети.

Напрегнатото начало очерта следната челна тройка - Никол Розберг,  Никол Хюлекнберг и Даниел Рикардо, а при инцидента пострада и Макс Ферстапен, което наложи да посети бокса още в края на първата тренировка.

В шестата обиколка Кевин Магнусен претърпя ужасяваща кастрофа, след която се отърва само с лека травма на левия крак. Пилотът се удари в предпазната стена, след като задницата му занесе и той загуби контрол върху болида. Стената се разруши, а на пистата излезе кола на сигурността. Имаше и червен флаг.

В 20-ата обиколка пилотът на Ферари – Райконен имаше съмнения за спукана гума. Опасенията му обаче се оказаха безпочвени и той продължи надпреварата.

Пет обиколки по-късно Фетел опита атака срещу Ферстапен за 8-ото място, но не съумя да го изпревари. Интересният дуем продължи две обиколки, като в крайна сметка немският пилот надделя. 

След Гран При на Белгия лидер при пилотите е Люис Хамилтън с 232 точки. Втори е Нико Розберг с 223, а трети е Даниел Рикардо със 151. 

Ето и първите десет места на Спа:

1. Нико Розберг - 1:55.540

2. Даниел Рикардо - 1:56.518

3. Люис Хамилтън – 1:57.887

4. Нико Хюлекнберг – 1:53.995

5. Серхи Перес – 1:54.899

6. Себастиан Фетел – 1:54.155

7. Фернандо Алонсо – 1:54.860

8. Влатери Ботас – 1:54.586

9. Кими Райконен – 1:54.518

10. Фелипе Маса – 1:56.051