Михаел Шумахер глобен с 5000 евро за неправилно спиране в бокса

снимка: БТА

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер бе глобен с 5000 евро след края на тренировките на Сузука, заради неправилно спиране в бокса. Немският пилот на Мерцедес зави към питлейна след белите ограждения по трасето и така на практика „прекрачи" линията, която обозначава началото на алеята на боксовете. Това нарушение е доста сериозно, според правилника на Формула 1 и съответно е провокирало глобата.

 

Стюардите дори преценили, че провинението заслужава по-сериозна санкция, но взели предвид, че инцидентът се е случил по време на тренировка и затова глобили Шумахер само с 5 000 евро.

 

Подобно наказание се дава за първи път през сезона, въпреки че около спиранията в бокса има голям бой препоръки и правила. Шуми не за първи път има проблем със спазването на очертанията по пистата, след като неговия стил на каране в Гран при на Италия бе сериозно дискутиран, поради факта, че взимаше завоите „по-дълго" от останалите пилоти и излизаше извън белите линии.

 

Междувременно Люис Хамилтън, Бруно Сена, Себастиен Буеми и Хейки Ковалайнен бяха привикани от стюардите за разпит по повод на подозренията, че са игнорирали жълтите флагове на трасето. Четиримата състезатели обаче се отърваха без наказания, защото на видеозаписите се е видяло, че при вида на жълтия флаг, те са намалили скоростта.

 

Причината да бъдат извикани от самото начало е бил фактът, че са регистрирали най-добрите си обиколки именно докато е имало жълт флаг на пистата. Той бе развят заради спрялата кола на Витантонио Лиуци, която трябваше да бъде премахната. Именно този инцидент попречи на Хамилтън да запише оптимален резултат и да се класира по-напред от осмата позиция във втората тренировка.