Себастиян Фетел ще атакува титлата от полпозишън

снимка: БТА

Себастиян Фетел си спечели за 11-ти път правото да стартира от полпозишън в Гран при през този сезон, като продължи перфектната серия на Ред Бул в квалификациите. Немският претендент за втора поредна световна титла спря хронометрите на 1:44.381 минути в бързата си обиколка на пистата в Сингапур и отново отвя конкуренцията.

 

Празникът на Ред Бул бе удвоен от доброто представяне на Марк Уебър, който буквално в последните секунди си извоюва втора позиция с 0.450 секунди изоставане от лидера в класирането. Дженсън Бътън с МакЛарън ще стартира от втора редица, редом до съотборника си Люис Хамилтън, който се отказа от финален щурм в заключителните мигове на квалификацията.

 

Фернандо Алонсо отново не впечатли с Ферари и завоюва едва петата позиция, следван от Фелипе Маса. Нико Розберг пребори Михаел Шумахер за седмото място, докато десетката допълниха Адриан Сутил и Пол Ди Реста, които бяха доволни от самото си класиране в третата квалификация.

 

Квалификация 1

 

Съвсем очаквано фаворитите започнаха с по-твърдите гуми на Пирели, за да забавят до последно употребата на супермеките консистенции, но впечатление правеха проблемите на Фернандо Алонсо с баланса на завоите. Все пак той без проблеми се вписа в челната петица, докато Люис Хамилтън блокира гумите си на излизане от шикана и също претърпя малко по-емоционален поход към горните места в класирането.

 

В борбата за оставане в Квалификация 2 най-любопитна бе борбата на Хейки Ковалайнен със Себастиен Буеми, Хайме Алгерсуари и дори Виталий Петров - пилотът на Рено бе на 19-то място пет минути преди края на първата сесия и бе под напрежение.

 

Бруно Сена също остана застрашен от изпадане, след като рейд на Буеми към средата на таблицата постави бразилския състезател на Рено в деликатно положение и 17-то място. Петров имаше време само за една бърза обиколка и измести съотборника си от последната позиция, даваща право на участие в Квалификация 2. Сена обаче с финален щурм се нареди на 13-то място и по този начин закопа руския пилот под чертата.

 

Така след Квалификация 1 отпаднаха Петров, Ковалайнен, Ярно Трули, Тимо Глок, Жером Д'Амброзио, Даниел Рикардо, Витантонио Лиуци.

 

Квалификация 2

 

МакЛарън щеше да се опита да влезе в последната фаза на квалификациите без да прибягва до супермеките гуми, за да си спести един комплект за състезанието утре. Амбициозната задача бе призната и от Фернандо Алонсо, който също сподели, че се надява на такова развитие на събитията за Ферари. Все пак „черните кончета" решиха да не рискуват и сложиха на болидите си сликовете с червен надпис.

 

9 минути преди края на втората квалификация Камуй Кобаяши не успя да излезе от шикана и се блъсна в предпазната стена, с което провокира спирането на сесията, а и своето собствено отпадане от надпреварата за място.

 

След подновяването на квалификациите единственият под десетото място с потенциал да го изкачи, бе Бруно Сена, който нямаше записано време 120 секунди преди края. Хамилтън с меките гуми се прибра в бокса от осма позиция, като заключителната битка за десятката се водеше между Серхио Перес и Пол Ди Реста - в крайна сметка пилотът на Форс Индия излезе победител.

 

След края на втората квалификация отпаднаха още Перес, Рубенс Баричело, Пастор Малдонадо, Буеми, Сена, Хайме Алгерсуари и катастрофиралият Кобаяши.

 

Квалификация 3

 

Първите бързи обиколки на фаворитите разпределиха първите две места сред Люис Хамилтън и Бътън, следвани от Марк Уебър и Фернандо Алонсо. 5 минути преди края Фетел също направи своят бърз тур и окупира първото място с половин секунда по-добро време от Хамилтън.

 

1:42 секунди преди края Хамилтън осъзна, че няма да има достатъчно време да подобри постижението си и демонстративно свали ръкавиците си, подготвяйки се да прекрати участието си в квалификациите.

 

Финалът на Марк Уебър му отреди второ място, а Бътън се нареди на трето място, Алонсо така и не се справи с предизвикателството да се изкачи по-нагоре от петата позиция. В крайна сметка Фетел остана на върха и донесе 14-ти полпозишън за Ред Бул за сезона.