Себастиян Фетел ще стартира първи в Белгия

галерия:

снимка: БТА

Световният шампион Себастиян Фетел записа деветия си полполизшън за сезона и ще стартира първи утре на състезанието за Голямата награда на Белгия на пистата „Спа". До него ще стартира пилотът на Макларън Люис Хамилтън. На втора редица се наредиха Марк Уебър с Ред Бул и Фелипе Маса с Ферари.

 

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер отбеляза много неприятно своя 20-годишен юбилей. Именно през 1991 година Шуми прави своя дебют във Формула 1 в състезанието за Голямата награда на Белгия. Михаел нямаше късмет и още в първата си обиколка катастрофира след като гумата му се откачи и болида се заби неприятно в бариерата. Лошото време и дъжда допълнително затрудниха пилотите, като на места пистата бе много по-мокра и по-хлъзгава.

 

Във втората част на тренировката Адриан Сутил катастрофира лошо и сесията бе спряна. Алонсо и Хамилтън трябваше да направят добрите си обиколки в края за да влязат в топ 10. В последният момент и Бруно Сена успя да остане сред най-добрите за последната част от квалификацията. Това обаче не успя да стори един от лидерите Дженсън Бътън, който нямаше време да запише бърз пробег и остана на 13-то място.

 

В края на квалификацията дъжда спря. Хамилтън, Фетел и Уебър единствено слязоха под 1:50 минути. Хамилтън успя да смъкне малко времето и да изпревари Уебър излизайки на първа позиция в последните секунди. Себастиян Фетел обаче отново показа характер и с последната си обиколка успя да запише по-добро време от англичанина с около половин секунда и спечели деветия си полполизшън за сезона.

 

В класирането за световният шампионат Себастиян Фетел води с 234 точки пред своя съотборник Марк Уебър с 149. Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо имат съответно 146 и 145 точки, докато Дженсъсн Бътън е с актив от 134 точки.