Гран при на Бахрейн за 2012 ще се проведе през ноември

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун се съгласи да пренасрочи Гран при на Бахрейн за 2012 от март за ноември, имайки предвид неясната и несигурна политическа обстановка в Кралството.

 

По план състезанието в островната държава трябваше да открие сезона през 2011, но именно заради безредиците в Бахрейн, старт на пистата "Сахир" така и не се проведе през тази календарна година.

 

Според предварителния календар на ФИА за 2012, Бахрейн отново трябва да изиграе ролята на откриващо състезание за кампанията. Политическото напрежение в Кралството обаче все още е налице, което и принуди местното правителство да помоли за по-късна дата, получавайки повече време да се справи със ситуацията.

 

"В Бахрейн нямат желание състезанието да се проведе в началото на сезона, поради което се наложи да пренаредя календара", обясни Екълстоун.

 

Евентуално състезание в Кралството на 4 ноември обаче би довело до някои логистични проблеми за отборите от Формула 1, а именно - шест последователни старта на различни континенти. Въпреки това, говорител на Бахрейнската международна писта изрази увереност, че дата през ноември би имала своите предимства.

 

"Бихме били изключително щастливи, ако приемем старт от Формула 1 през ноември. Температурите в страната са много високи през лятото, поради което най-доброто решение е дата в началото или края на сезона. Ноември е най-добрият месец за нас", заявиха от "Сахир".