Себастиян Фетел с пореден полпозишън за сезона

галерия:

снимка: Getty Images

Световният шампион във Формула 1 Себастиян Фетел с Ред Бул ще стартира първи на утрешното Гран при на Канада в Монреал, след като днес лидерът във временното класиране при пилотите завоюва пореден за него полпозишън за сезона.

 

Сериозен успех в квалификацията отбелязаха болидите на Скудерия Ферари, след като Фернандо Алонсо и Фелипе Маса завоюваха втора и трета позиция, отбелязвайки най-доброто представяне на "черните кончета" в квалификационни сесии през 2011.

 

Четвърти се нареди съотборникът на Фетел в Ред Бул - Марк Уебър, чийто проблеми с КЕРС не му позволиха да вземе участие в последната свободна тренировка на пистата "Жил Вилньов", а едва пети остана преследвачът на световния шампион в класирането при пилотите Люис Хамилтън с МакЛарън.

 

Днешният ден бе добър и за Мерцедес, който пласира и двамата си пилоти сред първите десет - Нико Розберг зае шеста позиция на стартовата решетка, докато Михаел Шумахер ще тръгне осми. Между тях се нареди Дженсън Бътън с МакЛарън, а асовете на Рено Ник Хайдфелд и Виталий Петров допълниха десетката, класирайки се съответно девети и десети.

 

Най-бърз по време на Q1 бе Фернандо Алонсо с време от 1:13.822, а състезателят на Върджин Рейсинг Джером Д'Амброзио не покри нужните 107% от времето на лидера, като от стюардите зависи дали той ще може да вземе участие на състезанието утре.

 

В Q2 лидерите направиха по само една серия, а най-бърз бе друг пилот на Скудерията - Фелипе Маса, който съумя да изпревари далите най-добро време преди това Себастиян Фетел и Марк Уебър. Виталий Петров и Ник Хайдфелд съумяха да намерят място сред участниците в Q3, като това сториха и двамата пилоти на Мерцедес.

 

По време на решаващите десет минути в Q3, пилотите осъществиха по едно излизане със суперсофт гумите, използвайки и още един комплект от тях в последствие. В самия край Фернандо Алонсо и Фелипе Маса дадоха всичко от себе си, за да подобрят времето на световния шампион, но опитите им не се увенчаха с успех, което и означаваше нов полпозишън за Себастиян Фетел.