Бахрейн отпада от календара по искане на Жан Тод

галерия:

Президентът на ФИА Жан Тод е на път да забрани осъществяването на Гран При на Бахрейн за втори път, след като Бърни Екълстоун насрочи надпреварата за 30-ти октомври, а после заради пререкания с отборите датата беше преместена на 11-ти декември. Сега Тод е писал изявление до всички отбори във Формула 1, с което ги уверява, че ще бъде взето изгодно за всички страни решение.

 

Както е известно, именно ФОТА възропта срещу добавянето на Бахрейн към календара, което принуди самия Екълстоун да се съобрази с желанието им, въпреки че едва миналата седмица беше решена промяната в програмата.

 

Жан Тод побърза да разграничи ФИА от неудобното за ФОТА връщане на индийското Гран При. В официално изявление на федерацията се казва, че отговорността за предлагане на промени в календара и цялостното му формиране е изцяло на отговорника за рекламните права - Бърни Екълстоун.

 

Това автоматично означава, че ако евентуално има някакви проблеми с безопасността в Бахрейн, ФИА няма да може да бъде обвинявана. Екълстоун пък едва ли би искал да изпадне в ролята на единствен виновник и затова склони сравнително бързо да се съобрази с искането на пилотите.

 

„Изслушах исканията ви и писах на притежателя на рекламните права (Екълстоун), за да го помоля да преразгледа обновленията в календара (именно връщането на Гран При на Бахрейн) и ако е необходимо, да се съобрази с исканията на отборите", заяви в изявлението си към ФОТА президентът на ФИА Жан Тод.