Двоен триумф за Скудерия в Унгария, Фетел дръпна на Хамилтън

снимка: БГНЕС/EPA

Пилотът на Ферари Себастиан Фетел спечели Гран При на Унгария и завоюва 46-ата победа в кариерата си. Четирикратният световен шампион не сгреши нито веднъж на "Хунгароринг", след като стартира от полпозишън и запази преднината си до самия край. Съотборникът му Кими Райконен завърши втори с малко под секунда зад лирдера и подсигури пълната победа на Ферари. До подиума успя да се добере Валтери Ботас от Мерцедес след страхотен жест от страна на съотборника му Люис Хамилтън, който остана на 4-а позиция. 

На пето място завърши пилотът на Ред Бул Макс Верстапен. Той претърпя 10-секундно наказание, след като в самото начало се блъсна в болида на съотборника си Даниел Рикардо. Австралиецът отпадна от надпреварата заради спукана гума и повреден радиатор, предизвикани от интервенцията с Макс. Топ 10 допълниха Фернандо Алонсо, Карлос Сайнц, Серхио Перес, Естебан Окон и Щофел Вандоорн.

Фетел имаше проблеми с волана и в последните обиколки сериозно намали темпото. Райконен се оплака за това по радиото, но от бокса го помолиха да опази преднината на лидера. Двете Ферарита бяха подложени на натиск от "Сребърните стрели", а Ботас пусна Хамилтън пред себе си, за да ги атакува. Люис обаче не успя да ги достигне и на финалната права изчака съотборника си, за да му върне жеста и да му даде място на стълбичката. 

Състезанието бе изпълнено с много напрежение, но Кими чудесно опази гърба на съотборника си, който продължава да е фаворит в генералното класиране. Фетел води с 14 точки на втория Хамилтън, който с постъпка в духа на феърплея рискува увеличаване на пасива си. 

Сега за пилотите предстои лятна почивка. Следващото състезание е на "Спа" в Белгия на 27 август.