Люис Хамилтън триумфира в Гран При на Китай! Верстапен с велик пилотаж (ВИДЕО)

снимка: БГНЕС/EPA

Супер звездата на Формула 1 - пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън постигна своята 5-а победа в Гран При на Китай. Британецът не остави шанс на съперниците си и демонстрира,ч е е крайно амбициран да си върне титлата в Кралските гонки. Второто място остана за Себастиан Фетел от Ферари, с което двамата с Хамилтън имат по равен брой точки в класирането (по 43).

Най-големият сюрприз бе финиширалият трети Макс Верстапен (Ред Бул). Холандецът почна чак от 16-ата позиция на стартовата решетка, а буквално до последните метри водеше свиреп дуел със съотборника си Даниер Рикиардо, който в крайна сметка завърши четвърти.

Мокрото трасе при старта накара всички да използват гуми интермедия, като Карлос Сайнс (Торо Росо) заложи на комплект софт. В челото Люис Хамилтън не допусна изненади и показа добра реакция на старта, докато Фетел, въпреки опита си да позиционира колата в зоната, където би намерил повече сцепление, трябваше да удържа ранна атака на Ботас, за да запази второто си място. Даниел Рикиардо се справи чудесно и успя да изпревари Кими Райконен, докато след няколко завоя денят за Ланс Строл приключи след сблъсък с болида на Серхио Перес.

Още в третата обиколка започна и масовата смяна на гумите, като започна преминаването към сликове, докато виртуалната кола за сигурност все още беше в сила. След кратко разследване маршалите отсъдиха, че колата на Фетел е била извън позиция на старта, а германецът се смъкна до 6-ата позиция след смяната на гумите. В 4-ата обиколка на пистата излезе и реална кола за сигурност, тъй като Антонио Джовинаци разби своя Заубер в стената при старт-финалната права. Това съвсем уби темпото на състезанието, защото всички коли преминаваха през питлейна, докато се разчистят остатъците от колата на италианеца.

Цялата процедура продължи 4-5 обиколки, а точно когато колата за сигурност се канеше да се прибере Валтери Ботас - след смяна на гуми - се завъртя на трасето и загуби огромен брой позиции, озовавайки се на 12-о място. Пилотите на Ред Бул се възползваха от връщането към състезателно темпо и успяха да прескочат двете Ферарита. Рикиардо и Ферстапен се наредиха след Хамилтън, докато Райконен беснееше по радиото заради загуба на мощност в двигателя си.

В 19-ата обиколка състезанието приключи за Стофел Вандоорн от "Макларън", който прибра колата си в бокса заради горивен проблем. Това беше и мигът, в който Фетел започна да намира повече темпо в своите гуми. Той вече се беше справил със съотборника си Райконен, за да излезе четвърти, а после в течение на няколко обиколки започна да подлага под напрежение третият Рикиардо. Накрая Фетел приложи доста агресивна маневра, за да преодолее австралиеца, докато по същото време Даниил Квят паркира своето Торо Росо извън трасето.

В 29-ата обиколка Фетел най-накрая настигна Ферстапен достатъчно, че за да започне да опитва методични атаки. Холандецът очевидно се подаде на напрежението и блокира предната си дясна гума върху бордюра, а германецът го задмина с лекота и започна да лети напред. Заради инцидента с гумата Ферстапен трябваше да влезе в бокса на Ред Бул, за да смени комплекта си и почти веднага започна да върти най-бързи обиколки, докато Хамилтън продължаваше да кара без второ спиране в бокса.

В 35-ата Фетел реагира на стратегията на Ред Бул и също смени гумите си, с което разликата между него и лидера стана над 35 секунди. Четирикратният световен шампион извърши спирането в бокса навреме, за да остави "биковете" зад гърба си. В същото време Фернандо Алонсо приключи поредното си разочароващо състезание заради дефект в двигателя.

Мерцедес прецени правилно ситуацията и обиколка по-късна вкара Хамилтън за смяна на гуми. Британецът имаше комфортен прозорец от време, за да излезе пред движещия се на второ място Кими Райконен, с което още веднъж подчерта доминацията си.

И без това ядосаният Кими Райконен имаше повече за още гняв към състезателните си инженери, които забавиха спирането му в бокса за слагане на супер меки гуми дотолкова, че Карлос Сайнс се оказа пред него в 40-ата обиколка. Все пак финландецът се справи с пилота на Торо Росо сравнително бързо, за да заеме 5-ата позиция.

До края на състезанието само за кратко темпото на Фетел на притесни Хамилтън. В даден момент германецът успя да стопи 4 секунди от 12-секундния аванс на британеца, който обаче кара безгрешно до финала и съвсем заслужено записа първа победа за сезона.