Най-после щастие и за Хамилтън, грешка на Ред Бул му даде победата в Монако

снимка: БТА/AP

След като бе водил само в една обиколка до момента през сезон 2016 във Формула 1, световният шампион Люис Хамилтън постигна първата си победа през кампанията, финиширайки първи в дъждовното и вълнуващо състезание за Гран при на Монако.

Валежите в първата третина от надпреварата наистина допринесоха за драмата на пистата, а грешка при питстопа на Даниел Рикардо в 33-ата обиколка го лиши от лидерството във временното класиране.

Австралиецът от Ред Бул взеле в бокса, но механиците му още не бяха изнесли новите гуми (първите такива за сухо трасе) и така му отнеха още 6-7 секунди, заради които той се върна на пистата зад Хамилтън.

Люис имаше проблем да отбива първоначалните атаки на Рикардо, но в крайна сметка, въпреки че беше със супермеките гуми, не само издържа 47 обиколки с тях, но и финишира на близо 6 секунди пред основния си конкурент за победата.

Така вече с 82 точки Хамилтън се поздрави с първата си победа за сезона, с която съкрати изоставането си от Нико Розберг, който имаше проблеми със спирачките в Монако и единствено успя да завърши на седма позиция.

Розберг бе изпреварен с обиколка от Хамилтън в последната обиколка, като демонстрира колегиалност и не се съпротиви на желанието на екипа, но забавянето в тази ситуация му коства по-предна позиция, отишла на сметката на Нико Хюлкенберг.

Серхио Перес се изкачи на подиума за първи път в Монако, финиширайки трети пред Себастиан Фетел, който така и не можа да изпревари на пистата съперника си и трябваше да се задоволи с четвъртото място.

Успешен и за МакЛарън-Хонда бе уикендът в Монте Карло, защото Фернандо Алонсо завърши на пето място, а Дженсън Бътън пресече финала девети. Топ 10 допълниха Карлос Сайнц на осма позиция и Фелипе Маса на десета.

Кими Райконен отпадна още в четвъртата обиколка заради катастрофа на все още мократа писта.